Labudoliki paunovi moraju umreti

Filed under: 2015,afirmator,broj-37-april-2015,info |

Layout 1U izdanju „Everest Medije“ objavljen je roman Neverovatnog Mikija „Labudoliki paunovi moraju umreti“.

U pitanju je novi provokativni roman autentičnog glasa srpske književnosti koji govori o svetu kakav će biti zato što smo mi bili ovakvi.

Ovaj uzbudljivi i napeti satirični horor-triler smešten je u bliskoj budućnosti gde sve funkcioniše kako smo danas zamislili. Misteriozne Kisele Kiše naterale su stanovništvo planete da sigurnost potraži ispod zaštitnih kupola – Kišobrana megalopolisa. Beogradom 2168. godine vlada Gradski Sinod i Patrijarh Grada, ljudi su pristojni, vaspitani, svesni važnosti poštovanja oktroisanih kanona, Porodičnog časa i, ništa manje, porodičnih vrednosti. U večeri kada je grad, konačno ispunivši sve zadate uslove, primljen u punopravno članstvo Saveza gradova neko, ili nešto, počinje da ubija ljude po sokacima velegrada. Pravi horor nastaje kada Neka još mračnija sila za koju rade pripadnici KB-a (Krstaške bezbednosti) pokušava da zataška zločin kao da ga nikada nije bilo.

Da li će Martin Cvanciger, suspendovani pripadnik narodne zilotije, uspeti da reši ovu misteriju pre nego što i sam postane misterija? Kako će mu u tome pomoći dečak Džeri koji sanja da jede zlatnim viljuškama? Da li će volšebni Mister Smit postati najpoznatiji diler nano-rijalitija u istoriji? Kakva je u svemu tome uloga zagonetnog Kulta za ubijanje zgodnih plavušana? I zašto labudoliki paunovi moraju umreti?

Dragan Jovićević, urednik kulture u NIN-u o „Labudolikim paunovima“: U Srbiji budućnosti ništa nije na svome mestu a opet je sve nekako lako zamislivo i prepoznatljivo. Iako vizuelno posve drukčije, nije teško poverovati da će paradoks življenja Srbijicu dovesti u poziciju sličnu onoj opisanoj u romanu. I to je užasno zabavno. Neverovatni niže slike bez i trenutka pauze, stalno uvodeći nove likovne i grafičke scene, vrlo pitkim jezikom opisane, poput filmskog ili strip scenarija. U tim slikama, manjina trpi represiju, i Neverovatni se ne ustručava da svom snagom svog kreativnog bića stane na njenu stranu, pokrećući tako u toj zabavnoj priči, kroz čak i bizarne situacije, aktuelna i angažovana pitanja, poput pitanja mira, kontrole naoružanja, rodnih i LGBT prava, religije, ratova, korporativnih udruženja… Verovatno najveći uspeh romana jeste to što mnogi likovi i scene deluju kao da su istrgnuti iz svakodnevne štampe, a onda prepušteni vizijama Pazolinija, Dalija i Tarantina. „Labudoliki paunovi moraju umreti“ namenjen je onima kojima pobuna nije strana i koji smatraju da ne pripadaju „institucijama sistema“. S druge strane, roman je zabavan, drukčiji, pokreće intuiciju, budi maštu. Roman je za one koji uopšte nemaju problem da zamisle labudolike paunove, i da ih prihvate kao postojeću vrstu; za one koji su spremni za pobunu, jer takvi mogu da razumeju anarhizam Neverovatnog Mikija i da mu svesrdno pristupe.“

Neverovatni Miki a.k.a. Milan Aranđelović je novinar, književni kritičar, urednik magazina „Bookvar”, satiričar i superheroj. Voli kokice, koka-kolu i stripove. Diže 120 kilograma iz benča, pretrči najmanje deset kilometara svakog dana i cilj mu je da istrči maraton. Kada poraste voleo bi da piše scenarija za stripove. Sa smehom odbacuje „optužbe” da bi mogao da avanzuje u književnika. „Razmišljam da podnesem tužbu protiv tih klevetnika”, često u šali kaže o ovim govorkanjima.

Roman je moguće naručiti direktno od autora na sajtu neverovatnimiki.com, od izdavača na sajtu everest.rs, kao i u svim većim knjižarama širom Srbije.