Kulturna policija krenula da čisti nepodobne?

Filed under: afirmator,broj 13 - april 2013,društvo |
CK ima novog cenzora

CK ima novog cenzora

Objavio: Afirmator

Kako piše beogradski Blic, izvesni Živorad Ajdačić, koji je generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograd i v.d. generalnog sekretara Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, izjavio je da „filmska produkcija ne valja, da su pare potrošene na filmove koji skrnave kulturu Srbije, koji ne promovišu njene već belosvetske vrednosti”.

Ministar kulture, reditelj po struci, već ranije se negativno izjašnjavao o likovima iz filmova koji pripadaju srpskom „Crnom talasu“, govoreći kako su besmisleni i nepotrebni i kako „blate ugled srpskog seljaka“. E, pa, druže ministre, Živojin Pavlović i ostali režiseri iz tog vremena nisu znali da si na čelu komiteta koji ima za cilj da od vojvođanskog seljaka napravi idola mladih, te da on – seljak – nije onako podmukao i pijan kakvim ga pokvareni srpski režiseri žele prikazati, nego je rođen dobroćudan i crvenkast u licu, a takav će i umreti. I ne pije, nego samo pijucka, jednu pre, jednu posle ručka. I nikad ne bije ženu, a decu često mazi po glavi, dok mu ne utrni ruka.

No, Crni talas je prošao, sad je vreme da od savremenih umetnika napravimo gulanfere. A kako to uraditi? Pa naravno – optužićemo ih da nisu patriote, ništa lakše. Šta, dakle, kaže pomenuti krojač mape srpskog umetničkog izražavanja? On tvrdi da sledeći filmovi skrnave kulturu Srbije:

1) „Ako zrno ne umre”, Siniše Dragina – film govori o tome kako srpski pop prodaje prostitutke po Kosovu Unproforu i Euleksu.

2) „Mamaroš”, Mome Mrdakovića

3) „Karaula” Rajka Grlića

4) „Podunavske Švabe” – film govori kako su Rusi i Srbi ubijali jadne Švabe u Banatu

5) „Srpski film” – jer govori o tome kako otac siluje svoje dete ispod slike gde se vide knez Lazar i Miloš Obilić

6) „Šišanje” – film prikazuje mladog Srbina koji ubija Rome po Beogradu

7) „Turneja”, Gorana Markovića – priča o srpskim glumcima koji igraju u Bosni gde u monologu Gordan Kičić kazuje kako srpski narod teroriše ceo Balkan

8) „Sveti Georgije ubiva aždahu”, Srđana Dragojevića, u kom glumac Branislav Lečić govori: „Srbi idu da ratuju jer su manijaci”…

Bilo bi glupo i vređalo bi inteligenciju čitalaca da se objašnjava ponaosob zašto ovaj baja Ajdačić ne zna šta priča.  Interesantno je što je za polaznu osnovu kritike uzeo patriotizam, a za izrazito patriotske simbole kneza Lazara, Obilića itd, koji u njegovoj glavi imaju takav status da se ne smeju koristiti u prisustvu nečega što je dokazano skaredno, iako se čak i ne radi o njima, tj. ne dovodi se u pitanje njihova „svetost“. Dakle, sam kvalitet filmova mu nije sporan, već je sporno vrednosno usmerenje. Isto kao i njegov ministar kulture, i ovaj cenzor traži lojalnost u umetnosti. E, pa samo Živoradu u inat, citiraćemo Živojina Pavlovića: „Narod, država, crkva – kakvo sranje!“ Pa, izvolte – cenzuriši. Evo još jedared: „Kad čujem reč narod, mašim se za kurac!“ Cenzuriši opet.

Drugo, ko je sad pa taj Živorad da određuje šta su vrednosti koje treba promovisati u Srbiji i iz Srbije? Zaseo u fotelje i diktira šta ćemo da mislimo, pored čega ćemo da se fotografišemo i koje misli da zapisujemo u beležnice!

I pogledajmo na kraju gde se čovek sve uglavio da zaradi svoj patriotski lebac: Ajdačić je i član Upravnog odbora Narodnog pozorišta, član Komisija za sticanje i oduzimanja statusa ustanova kulture od nacionalnog značaja, član Komisije za dodelu nacionalnih penzija! Pa šta ćeš nam, bre, tu čoveče?