Korelacija nekvalitetne kineske robe sa nekvalitetnim balkanskim duhom

Filed under: afirmator,broj 15 - jun 2013,društvo |

kinezi

Piše: Enes Lukač

Spuštajući se niz prve i jedine pokretne stepenice u našem gradu (koje su pritom i tako dobro izreklamirane) odlazim do obližnjeg butika tražeći  pantalone koje jebeno nisu kamenovane,nemaju intrigantne šare po površini i nemaju dvadesetak nenamenskih dzepova koji su tu samo zbog toga što ih je Mesko (inače moj imaginarni, iracionalni i izmišljeni švercer) prošvercovao iz Nemačke samo zbog toga što su mu ova halina deca tamo to nosila, pa ćemo mi (omladina) verovatno pomuratit’ za tim novitetima,jer ipak,ti na Zapadu najbolje znaju. Mesko me ( kao i mnogo puta do sada) nije zadovoljio te je moje telo vreteno  krenulo u pravcu kineskog tržnog centra, iako moj sofisticirani mozak kaže ne, i ne , i ne.

 Inače, stigao sam do cilja. Kineski tržni centar. Nervozne dame počinju da se kriju iza tezgi sa suknjama i bluzama nastojeći da se kamufliraju i prođu nezapaženo, jer daleko bilo da ih neko vidi,sve mušterije bi im istog trena bile izgubljene.Radi se o istim damama  koje poseduju elitne,nabudžene i nabildovane butike u kojima moje drugarice tako revnosno kupuju sve te krpice zahvaljujući ovoj dami kameleonu koja tako vešto kupuje kinesku robu, a kasnije je prodaje po najmanje osmostrukoj ceni…

O ovome ja ne bih ni govorio,vredno je pomena, ali nekako mizerno i nedovoljno u poredjenju sa sledećim.

Dok Bošnjaci govore Srbima kako su njihova prava ovde ugrožena, kako su oni ugnjetavani i potisnuti, dok Srbi streme ka presvetloj toleranciji i poštovanju, ja postavljam samo jedno pitanje sa muštiklom u ruci uz sexy, promukli ala Ceca glas:

A gde su Kinezi ?!?

Banalan i istinit odgovor bi bio da su oni u tržnom centru, ali isključeni iz svih  društvenih tokova i dešavanja u ovom gradu. Da li njima treba tolerancija,zapitate li se nekad? Nazvao bih ih građanima drugog reda, ali mi je nekako i to nedovoljno. Govorite o tome kako se Ameri, Kanađani i Francuzi  loše ponašaju prema imigrantima, ne dozvoljavaju im da ispovedaju svoju veru, prave dzamije i pravoslavne crkve. A šta vi ovim našim imigrantima dozvoljavate? Dobro vam je poznata afera paljenja  kineskog tržnog centra zbog toga što su ti isti Kinezi uhvatili jednog pazarskog đilkoša u krađi torbi i prijavili ga. On,naravno kao i svaki drugi „’ćovećan“ Pazar koji drži do svog ponosa je morao da zapali tržni centar uz povike:“Ko im jebe majku,oni su „samo“ Kinezi“.A šta smo „samo“ mi? A šta mi „samo“  hoćemo“? To vaše „samo“ nas je dovelo do toga da imamo „samo“ dve islamske zajednice, da imamo mentole koji nam „samo“ vode zemlju, da „samo“ mi mladi ne možemo da imamo normalan život zbog vas nekolicine (čitaj većine) kvazi patriotskih i moralnih Balkanaca.

Dok vi raspravljate o tome da li su Pazarci trebali da navijaju za Srbiju ili Tursku, ovde živi narod za čija prava niko ne navija, dok vi raspravljate ko je Zilkićev a ko Zukorlićev, ja želim da govorim o nečemu što se u našoj zemlji nalazi još od 90ih godina zahvaljujući (ili „zahvaljujući“) tadašnjem režimu Slobodana Miloševića, o nečemu sa čim vi ne možete da se nosite, (kako bre,vi ste Pazarci,vi ste najjači ?!?),govorim o nečemu što niko drugi ne primećuje (ili se samo pravi),govorim o rasizmu koji je intenzivniji od svih tih vaših stvari o kojima kontinuirano palamudite.

O njihovim nepostojećim mogućnostima za obrazovanje,praksu i aktivacuju u Novom Pazaru bolje i da ne govorim.I ne usuđujte se da mi kažete da oni sami nisu pokušali. Aman,Kinešče od 2 godine je na ulazu odbijeno od strane jedne vaspitačice, nije mu čak ni data mogućnost razgovora sa direktorom jer je direktoru verovatno ispod ponosa da razgovara sa njegovom majkom. Ipak, moramo I tog direktora da razumemo. Kako će da stigne da ode do Jonuza i pojede 5 i pola, kresne sekretaricu, liže dupe gradonačelniku. To su složeni procesi I zahtevaju složene funkcije.

Ne želim više da u ovom gradu nailazim na sliku vašeg neartikulisanog dobacivanja svaki put kada vidite ove ljude ,jebeno ne želim da volite Brus Lija,a da ove naše domaće bruslijandere ponižavate, ne želim da kada vam nestane mačka  pomišljate da su je Kinezi uzeli da bi je pojeli (mlitavu mačku ti je dedo poneo u Varevo da je izgubi!), ne želim da slušam neumesne komentare dečka u kafiću koji govori konobaru da Kinezu koji je upravo seo za sto stavi govno umesto kafe jer oni i tako svašta jedu. Da ironija bude veća,taj isti dečko je nosio majicu sa natpisom „Free Palestine“,kao on se zalaže za nečija uskraćena prava. Alahu, Isuse, Budo, ja se zalažem za njegov uskraćen mozak, ali niko me ne šljivi!

Da li vidim potencijal za promenu?

Neću reći NIKAD jer ja NIKAD ne kažem NIKAD,ja ne bih ni živeo u ovom gradu da govorim NIKAD.Promeniću ovo jedno slovo i reći ću NEKAD-možda.To NEKAD-možda živi u meni,čini da ja živim u ovom gradu u nadi da ću nešto promeniti,ako ništa drugo ukazati na stvari na koje niko drugi neće i ne želi. I nisam ja sad neki high intelligent sandžački Einstein koji primećuje sve. Primetili bi ste i vi, samo kada bi izdvojili deo svog vremena i stavili akcenat na nešto drugo osim toga da li je više para ukrao Rasim ili Suljo.

P.S. Ozbiljno razmišljam da počnem sa full time job-om u tržnom centru dragih mi Kineza. Jer mene nije sramota da stamen ispred tezge,mene nije sramota da stanem ispred Kineza,mene nije sramota da stanem ispred rasizma,netolerancije i mržnje.Ne treba meni ni Rasim,ni Suljo,ni Zukorlić,jer znate,oni su „zauzeti“ bitkom oko fotelje,a ja sam „dokon“ da se bavim Kinezima kad nemam druga posla.Ipak,ja ne moram da se bijem za fotelju,pa vi vidite ko je veći gazda.

Šteta što je većini naših građana mozak statičan za razliku od pokretnih stepenica u našem gradu.Dobro,ipak su one prve i jedine…

Izvor: https://plus.google.com/u/0/107562599552270252526/postshttps://plus.google.com/u/0/107562599552270252526/posts