KOPERNIKANSKI ZAOKRET NENADA PROKIĆA (ex-LDP): GRAĐANSKA SRBIJA TREBA DA PODRŽI VLADU NAPREDNJAKA I SOCIJALISTA

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,društvo |

Nenad Prokić, pisac, dramaturg i univerzitetski profesor, koji je nedavno napustio LDP, izjavio je da građanska Srbija treba da podrži vladu naprednjaka i socijalista kao jedine aktere koji su u prethodnom periodu pokazali sposobnost i želju da se menjaju

“Dve najveće stranke u Srbiji na proteklim izborima su zajedno osvojile oko 48 procenata glasova. To može da znači mnogo toga, ali jedno sasvim sigurno znači: otvorio se ogromni neupražnjeni politički prostor. Kako će se on popuniti to ne znam, ali pretpostavljam da će biti popunjen ili nekim novim snagama ili onim snagama koje su za sada jedine pokazale želju, ali i sposobnost da se menjaju u jednom neuspešnom društvu. A to su SNS i SPS”, rekao je Prokić u intervjuu za list Danas.

On je dodao da je, uostalom, i Evropski parlament pozdravio proaktivnu ulogu Aleksandra Vučića i Ivice Dačića, zalažući se snažno da Srbija što pre dobije datum početka pregovora o članstvu Srbije u EU i da takvu podršku prethodna vlada nikad nije zadobila.

“U međuvremenu, dok očekujemo te neizvesne nove snage o kojima ništa još ne znamo, možemo da ne radimo ništa, ili da radimo jednu od dve sledeće stvari: prva bi bila da čekamo da se petooktobarci opoštene i prizovu pameti, u šta lično više ne verujem; a tu postoji i onaj za Srbiju previše bolni glagol čekati, što je za Srbiju već samim tim kobno”, istakao je Prokić.

“Drugi put je čak i donekle manje neizvestan i manje opasan, ali zahteva veću hrabrost, pogotovo među takozvanom građanskom elitom: a to je da se pruži podrška onima koji su jedini pokazali želju, ali i sposobnost da se menjaju. To su upravo oni koji su trenutno na vlasti”, rekao je on i dodao da će ta podrška svakako zavisiti i od vatrogasne sposobnosti Vlade da rešava velike probleme sa kojima se Srbija suočava.

“Jednoglasna osuda u Srbiji povodom poslednjih odluka u Hagu joj ide na ruku. Takođe joj ide na ruku i što je prvih sto dana vladavine uspešno završeno, kroz pozicioniranje prema evropskim integracijama, strateški pristup borbi protiv korupcije, kroz realne osnove plana za rešavanje kosovskog pitanja, stabilizaciju dinara i kroz podršku iz sveta koju je vlada sebi pribavila. Setimo se Đinđića: ono što je nedostajalo zove se pravovremena podrška”, naglasio je Prokić.

On je rekao i da ne vidi više nikakvu mogućnost da se život u Srbiji regeneriše idejama 5. oktobra (2000).

“Samozvani nastavljači te ideje, i u mojoj bivšoj stranci, uglavnom društvu preporučuju ono što ni ne pomišljaju da primene na sebi kroz unutrašnje demokratske i liberalne procedure u stranci. U tom domenu u LDP-u za sedam godina nije bilo nikakvog napretka. Kao i svaka moć u Srbiji, i ta unutrašnja moć u LDP-u se panično čuvala od toga da ispita samu sebe. Smatrala je da je bolje da sebe ne dovodi u pitanje tim manevrom. A ni poslednji događaji u Demokratskoj stranci nisu ohrabrujući u borbi protiv te džeparoške psihologije”, ocenio je Prokić. On je priznao da se nije lako odlučio da ode iz LDP.

“Osnovao sam tu stranku, prešao stotine hiljada kilometara po Srbiji tokom sedam godina i zajedno sa svima trpeo velike pritiske zbog politike koju smo vodili. Od kada smo ušli u manjinsku podršku vlasti u Beogradu, ništa više nije bilo kao što smo zamišljali kada smo osnivali stranku. A tokom poslednje dve godine je sve to eskaliralo do tačke na kojoj više nema povratka. Sve društvene grupe u Srbiji završe na takav isti način. Iskrsnu neke čudne ljudske osobine praćene psihologijom džeparoša i sve se rasturi”, zaključio je Nenad Prokić.

(preuzeto sa www.e-novine.com)