KONCERT U ŽICI: IVANA PICEK, FELON, WOODEN AMBULANCE Piše: Aleksandar Novaković

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,muzika |

 

Wooden Ambulance

Juče, u klubu Panic Room – Žica (Kraljevića Marka 5) , prisustvovao sam koncertu dva  benda s  americana preklapanjima: Felon (Hrvatska) i Wooden Ambulance (Subotica) te solo nastupu solistkinje Ivane Picek (Hrvatska). Uprkos čemernom vremenu i promeni mesta svirke Žica je bila puna, bendovi „u elementu“ i naštimovani a svirka dobro ozvučena. U publici je bilo, naravno, nekoliko beogradskih americana i indie  muzičara  i, među njima , nezaobilazni Stray Dogg. Ono što sledi u ovom tekstu je apsolutno subjektivna analiza same svirke. Budimo iskreni: na svirku sam došao zbog benda Wooden Ambulance. Felon nikad nije bio my cup of tea. Recimo tako i zadržimo se na tome.  Možda se meni ne dopada vokal njihovog pevača koji smatram previše visokim i, sasvim sigurno, verujem da bi tekstovi morali da budu bolji ali jedno moram da im priznam – oni ulažu svoju energiju u nastup i iskreno veruju u ono što rade. Poseduju dovoljno scenske zrelosti i uvežbanosti, tehnički sve štima a koliko će imati fanova – to je druga stvar i često više rezultat reklame, medijske zastupljenosti, spotova nego nečije iskrenosti i originalnosti. Ali, da imaju fanbazu i dobark odjek  u beogradskom indie svetu i bez glasnogovorničke mašinerije – imaju.

Ivana Picek

 

VOLIM BOMBONE – MRZIM TOBLERONE

Reč – dve o Ivani Picek. Bez želje da  zazvučim old mean rocker /cocksucker/ motherfucker moram reći da su nas njen umilan glas i ukulele vratili u šezdesete. U njenoj muzici postoji ta hipi – naiva na koju više nigde ne možete naići i izumrla je kao dinosaurusi. S te strane, dakle, ako vam se dopada takvo štivo, Ivana je devojka i kantautorka za vas dočim, ako vas infantilne rime kao ona iz međunaslova iritiraju onda  nakon svirke možete samo duboko uzdahnuti i reći: „Ivana, dobar zvuk, dobar glas ali, k’o Boga te molim, mani se rima koje su bile passe i kod Minje Subote u Muzičkom toboganu.“

Felon

Da li treba da kažem da su moji favoriti opravdali očekivanja? Naravno. kao što sam već rekao – potpuno sam pristrasan, naročito ako čujem da je muzika koju izvodi meni drag bend dobro izvedena. Sabijeno na malom podijumu kluba, bukvalno rame uz rame, šestoro gostiju iz vojvođanske prerije je ubacilo publiku u svoj muzički trip i nisu ih puštali sve vreme svirke. Flauta, bendžo,violončelo ,violina, slajd gitara, usna harmonika, svaki instrument je uskakao na pravom mestu,tkala se fina tapiserija koja je, koliko na nikotin i pivo, mirisala na otvorene drumove i hikori drvo. Proganjajuća pesma „Intersection“ je delovala kao veliki talas emocija koji preti da smoždi publiku. Bilo je tu vejtsovštine „Bringing Ladders Into Sea“ i tinderstikovanja u „Let It Go“ (simpatična pesma na bendžu koja podseća na ranu fazu Tndersticksa kad su još bili Asphalt Ribbons). Publika je svojski podržala bend tapšanjem, cupkanjem i komentarima:“Ovo zvuči svetski“ i  „Podsećaju me na…“. Dodao bih samo i to da (streljajte me, zakeralo sam) je glas frontmena, gosin Grubišića, bio tih. Ako grešim okej, ali mi se čini da bi takav vokal trebao da bude malo više u prvom planu i, samim tim, bi, pored muzike, i reči došle do izražaja.

2 Responses to KONCERT U ŽICI: IVANA PICEK, FELON, WOODEN AMBULANCE Piše: Aleksandar Novaković