KOLEVKINE HRONIKE Stevana Šarčevića

Filed under: 2016,afirmator,broj 46 - januar 2016,info |

NaslovnicaSredinom marta ove godine treba u izdanju Argus Books&Magazines da se pojavi roman „KOLEVKINE HRONIKE“ Stevana Šarčevića i Darka Savića.

Da je hiljadugodišnje Carstvo sastavljeno od 13 kraljevstava, naizgled na vrhuncu moći, pred svojim najmračnijim danima, saznajemo kroz doživljaje nekoliko nosećih ličnosti. Svako od njih iz sopstvene vizure sagledava nadirući talas mračnih nagoveštaja da drevna proročanstva postaju stvarnost. Naizmenično pratimo Cara i Caricu, zatim glavnog zaverenika protiv njihove vlasti koji spletkama i tajnim pregovorima sprema prevrat na dvoru, kao i generala koji se na severu suočava sa najgorom najezdom varvara koja je ikada viđena. Tu su i Teodor, strašni ratnik – plaćenik koji se vođen nostalgijom vraća u Carstvo, kao i Sunčica, vila planinka i profesionalni lopov, što se silom prilika umesto u Carski Grad iskrcava usred najdivljijih graničnih oblasti Carstva.

Lagano se razotkriva srednjovekovno feudalno uređenje Vizantijskog tipa, dvorske spletke, ali i pojavljivanja bića iz legendi posred Carstva. Upoznajemo vitezove što se bore za čast i slavu po turnirima, borce što krvare na granicama, razbojnike i pravednike, ali se pojavljuju i lovci na divlje konje i tragaoci za sirovim čelikom. Pa opet, najgore od svega je što mrtvi ustaju i love seljake po provinciji da bi ih podvrgli najgorim mukama.

Centar zbivanja su „Knjiga Predaka“ i dvor Sarbana, drevne porodice, čuvara biblioteke. Kad prevrat zaista nastupi, Car biva ubijen zajedno sa najvernijim vazalom iz kuće Sarban, kao i starešinama odanih velikaša. Istovremeno razbojnik prozvan Šumskim Kraljem otima princezu iz Kuće Sarban.

Kad sve deluje izgubljenim, radnja se premešta hiljadama svetlosnih godina daleko i nalazimo se na sastanku četiri osobe: predsednika Konfederacije, istoričarke, glavnog inžinjera, kao i visoko rangiranog oficira. Saznajemo da je zemlju nekad davno zadesilo nuklearno uništenje, ali je pre toga nekoliko generacijskih svemirskih brodova odaslato u nepoznato. Kroz borbe i prilagođavanja ljudski rod je savladao ne samo telepatiju, nego i prenos duše, kao i otvaranje nekad nedostupnih područja ljudskog mozga. Pa opet, koliko god da je ljudski rod uznapredovao, i ovde su u toku zavere i tajne operacije. Neko je našao načina da prenese duhove turista na planetu s koje su potekli, a koju sada nazivaju Kolevkom.

Esteban, oficir koji prisustvuje sastanku, dobija zadatak da zaustavi taj proces, jer se Kolevka nalazi pod kulturnim embargom. Naime, Sarbani su potomci ekspedicije poslate iz konfederacije, a njihov poslednji izveštaj govori o nekoliko inteligentnih vrsta, sve odreda poreklom od zajedničkih predaka sa žiteljima konfederacije, a čije su varijacije nastale kao posledice mutacija izazvanih radijacijom.

Esteban otkriva da je u toku zavera tehnički najrazvijenije planete Konfederacije, pa silom prilika dolazi u situaciju da mu nema druge no da dušu prebaci u neko telo na Kolevci. Ispostavlja se da je to general Burebist, koga smo pratili, a koji upravo u tom trenutku biva smrtno ranjen i Esteban mu zaposeda telo.

Esteban se najednom nalazi u primitivnom svetu usred strašnog sukoba gde prefinjena oružja koja poznaje ništa ne znače. Tu se kolje i razbijaju lobanje. Pa ipak, zahvaljujući telepatskim moćima uspeva da otkrije slabe tačke neprijatelja i donosi prevlast pristalicama svrgnutog Cara i kuće Sarban, ali otkriva i to da su Šumski Kralj i njegova strašna ljubavnica agenti poslati sa prevratničke planete Konfederacije.

Iako je prevrat okončan i princ kuće Sarban zaposeda Carski Tron, Esteban zna da Šumski Kralj poznaje tehnologiju kojom može sve dovesti u stanje koje mu odgovara. Stoga silazi u podzemlje Sarbanovog Dvora, koje je, u stvari, ukopani svemirski brod sa ugrađenim prenosnikom duša. Iako zna da će opcija „Pronađi I Prenesi“ uništiti uređaj i dušu mu zauvek ostaviti negde u svemiru, on je upotrebljava, čime sve turiste odstranjuje sa planete, ali i samog sebe osuđuje na pakao.

Time je jedno strašno poglavlje Carstva okončano.