Kanadska spisateljica Alis Manro dobila je Nobelovu nagradu za književnost

Filed under: 2013,afirmator,broj 19 - okrobar 2013,info |

Kanadska spisateljica Alis Manro dobila je Nobelovu nagradu za književnost. Švedska akademija, koja dodeljuje ovo prestižno priznanje, navela je u obrazloženju da je Manro „majstor savremene kratke priče“, ističući njeno „fino tonirano pripovedanje, koje karakterišu jasnoća i psihološki realizam“.

Najnovija knjiga Alis Manro „Dear Life“ do sada je osvojila brojna priznanja, a govori o događajima u malom gradu blizu jezera Huron.

Ovo je prva Nobelova nagrada za autora iz Kanade i prva koja je dodeljena piscu kratkih priča. Ovu nagradu dobio je još samo jedan kanadski pisac Sol Belou 1976, ali on je od detinjstva živeo u SAD. Manro je 13. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost.

Osim Murakamija, kao favoritkinje su se pominjale Svetlana Aleksijevič iz Belorusije i Asja Džebar iz Tunisa. Ove godine bilo je nominovano 195 autora, od kojih 48 po prvi put.

Nagrada iznosi osam miliona švedskih kruna, odnosno oko 925.000 evra.

Ovogodišnja dobitnica ima 82 godine i zovu je „majstorom kratke priče“. Svoju knjigu „Dear Life“ najavila je kao 14. i poslednju zbirku priča, nakon koje će se povući.

Njene priče su često smeštene u malim sredinama, gde borba za društveno prihvatljiv život dovodi do zategnutih odnosa i moralnih konflikata, problema koji proizilaze iz generacijskih razlika i suprotstavljenih životnih ambicija – ističe se u saopštenju Švedske akademije.

U svojim delima, Manro najčešće opisuje ruralni Ontario, u kojem je odrasla, a njeni junaci su uglavnom žene koje se ne uklapaju u uobičajene stereotipe lepih, zanosnih heroina.

Ona piše o ženama za žene, ali pritom ne demonizuje muškarce – komentarisao je američki književni kritičar Dejvid Homel.

Rođena 1931. u Vingamu, u Ontariju, Alis Manro odrasla je na selu. Njen otac je uzgajao kokoške i lisice, a majka je bila učiteljica. Sa 11 godina, odlučila je da postane pisac i nikad se nije pokolebala.

Mislim da sam možda bila uspešna u tome jer prosto nisam imala drugih talenata – kazala je u jednom ranijem intervjuu.
Njena prva priča „The Dimensions of a Shadow“ (Dimenzije senke) objavljena je 1950. dok je bila na studijama.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su nagrada Nacionalnog kruga književnih kritičara i nagrada Generalnog guvernera, najvišeg kanadskog književnog priznanja, koje je tri puta osvajala.
Njena priča „The Bear Came Over the Mountain“ je adaptirana za film, a 2009. je osvojila prestižnu medjunarodnu Bukerovu nagradu za celokupno delo.
Njene kratke priče su često objavljivane u prestižnim časopisima poput „Njujorkera“.

Kod nas su objavljena tri dela Alis Manro: zbirka pripovedaka „Previše sreće“, kratka proza „Bekstvo“ i roman „Životi devojaka i žena“, sva tri u izdanju „Agore“.

Preuzeto sa: http://www.tanjug.rs/novosti/102023/alis-manro-dobitnica-nobela-za-knjizevnost.htm