KAKO RADNIK – STUDENT SAMAC, PREŽIVLJAVA MESEC DANA U BEOGRADU!?

Filed under: afirmator,broj 16 - jul 2013,satira |

studentUkoliko odlučite da učinite nešto više u svom životu (da završite fakultet npr), i odvažite se da krenete put velikog grada (Beograd), potreban vam je posao. Većinu studenata iz unutrašnjosti roditelji ne mogu da finansiraju, jer i oni jedva sastavljaju kraj s krajem. U tom slučaju, posao je preko potreban.

Pod uslovom da imate neku tetku, strinu, kumu, ili nekog prijatelja/poznanika u Beogradu, te da on ima neku gajbu koju će vam dati na korišćenje tokom studija. Znači bez mesečne stanarine, a takođe, veoma je poželjno da niste pušač. Videćete i zašto.

Ovo što iznosim, jesu finansijski uslovi koje imaju svi prodavci maloprodajnih radnji u kompaniji ‘’Delta Sport’’, bez obzira na brend u kom rade. S druge strane, to je neka prosečna plata za sve radnike na teritoriji Beograda, sa srednjom stručnom spremom.

Elem, plata je 28985.46 rsd (u paru je tačan iznos plate, čisto da ljudi ne žive u zabludi, kako su finansijski uslovi za sve radnike u gore navedenoj kompaniji izvanredni)

5500 rsd Infostan (stan od 50 kvadrata)

2500 rsd Struja (okreni, obrni, ne može ispod te cifre)

1500 rsd Higijena i sitne stvarčice za domaćinstvo

1200 rsd Kablovska i internet (morate da se informišete, kao i da održavate kontakt sa dragim vam ljudima)

550  rsd Pretplata za fiksni telefon (koji ne koristite)

550  rsd Mobilni telefon(pripejd ili postpejd, svejedno 550 rsd mora da skrcate)

200  rsd Održavanje (iznajmljivanje) tekućeg računa. Banka prva uzima ono što je njeno!

3200 rsd Markica za prevoz (ovo kupujete da ujutru ne kasnite na posao, a i ponekad umeju da biju ovi iz komunalne policije)

3750 rsd Za jednu paštetu, hleb (svaki dan kreće doručkom leba i pašteta, kao najjeftinija varijanta) i 1l mleka, s tim da mleko kupujete svaki treći dan, sa aflatoksinom ili bez svejedno.

1500 rsd Užina na poslu. Svakog dana jedete kiflu i čašu jogurta

6000 rsd Ručak od 200 rsd. Šta ćete da jedete, nemate pojma, ali u ovaj budžet morate da se uklopite. Za večeru mažete na leba džem, koji su vam poslali od kuće keva i ćale.

800 rsd Da kupite sok, pivo i nešto za grickanje, ukoliko želite da održite socijalni život. Jednom nedeljno da vam dođe u posetu neki drug/drugarica, pa čisto da ih poslužite nečim.

E, sad! Šta uraditi sa preostalih 1645.46 rsd?!

Odrastao ste čovek. Imate potrebu.

girlIzvedeš devojku u bioskop (tempiraš filmski dan), poneseš indeks, da bi dobio popust 40 rsd na svaku kartu, platiš koka kolu njoj i sebi, i jedno srednje pakovanje kokica. Kako to obično biva, ogladni se dok traje film, pa na njeno insistiranje morate da svratite do Mcdonaldsa ili neki drugi brzi has. U sebi psuješ sve živo i mrtvo. Vrdaš kako nisi gladan, požuruješ je, govoriš kako na gajbi imaš fenomenalno slatko od kupina koje ti je poslala baba. Pričaš joj o zdravoj hrani, te da u tom istom slatku nema konzervansa, aditiva, hemije, a da od Mcdonaldsove hrane izlaze bubuljice, pojavljuje se celulit, nenormalno se goji. Interesantno, koliko u sekundi postaneš stručnjak za pravilnu ishranu, da prosto zadiviš samog sebe. Međutim, na kraju nemaš izbor.

Njena želja za tebe je zapovest. Zagoreo si kao mlad majmun, nikako ne smeš da odustaneš sad, iako ništa nije sigurno. Uzimaš najmanji šejk (iako bi pojeo Boga oca), ali sva sreća je što vaša partnerka jede količinski kao mačka.  Dok gledaš kako ona jede, javljaju ti se dirty flash forward situacije… Jedva čekaš da stignete u stan…

Sve to, zaključno sa klopom posle filma košta 1500 rsd. Za onih ostalih 145.46 rsd kupite jedan orbit, pakovanje papirnih maramica i jedan kondom. Ako iskoristite taj kondom – SUPER! Život je vredan življenja. Život je lep. Život ima smisla, itd. Međutim, ako ostaneš suvoga, onda sledeći mesec imaš jedan trošak manje.

Pored svega toga, trebalo bi da platiš školarinu, kupiš knjige, odeš u pozorište, pazariš garderobu, ne daj Bože da se razboliš, ili da ti neplanirano pukne cev u kupatilu, itd. + 500 rsd koje ostaješ dužan Tijaniću za RTS pretplatu!

A postoji i opcija da uopšte ne kupujete markicu za prevoz, svesno se švercujete i dodate na konto onih 3200 rsd.

Tolika lova nesumnjivo uvećava vaš životni standard. Ako omašite iz prvog, nema stresa. Obezbedili ste još dva dejta. Ako ne realizujete preostale pokušaje, onda… Šta da vam kažem!? Tu je naredni mesec.

Nikola Živadinović

http://nikolacupas.wordpress.com/

One Response to KAKO RADNIK – STUDENT SAMAC, PREŽIVLJAVA MESEC DANA U BEOGRADU!?