Kako je bilo nekad (u čast velikog analitičara sporta) Piše : Miloš Ristić

Filed under: afirmator,broj 09 - decembar 2012,društvo,kritika |

KAKO JE BILO NEKAD

 

U čast velikog analitičara sporta

N.S. (1944-2010)

 

Većina nas koji volimo fudbal gleda kultnu emisiju “TOTAL SOCCER” i to ono posebno, specijalno izdanje ponedeljkom – na SOS kanalu u kojoj je već dve godine stalni komentator Zoran Šećerov.

Bez namere omalovažimo ili umanjimo današnjeg glavnog analitičara popularne emisije sećamo se kako je ranije bilo. Kako je bilo pre njega. Pre Šećerova – stalni komentator bio je simpatični čičica, iako ne toliko star, Nikola Simić. Taj posao je radio više godina, više fudbalskih sezona jer su za njega fudbalske sezone bile godine, no čini se, bar nama koji smo ga gledali i slušali, da to za njega nije bio posao već strast. Pasionirana aktivnost bez koje nije mogao živeti a zašto ne reći i disati pre nego što je, iznenada, preminuo iz zdravstvenih razloga.

Sećamo se njegovih žustrih komentara. Beskompromisne logike. Govora bez dlake na jeziku. Kritikovao je Zvezdu Simić kad je kritikovao Partizan, i kritikovao je Partizan kada je kritikovao Zvezdu. Nije se krio ni iza kakvih intelektualnih zaklona i emocionalnih blokada. Nije stajao ni na crveno-belu niti na crno-belu stranu. Razgrtao je zavese pranja novca od strane kriminalnih beogradskih krugova i menadžera što su vrbovali mlade igrače po terenu, ulici i noćnim klubovima. Prepričavao nam, uživo u programu, ko je i na koji način markirao kojeg igrača, častio novim kolima i nameštanjem sumnjivih igara, devojaka i rejtinga, i tako ucenio za buduću prodaju u onostrani klub. Sukobljavao je i do apsurda dovodio kontradiktorne i nemoguće teze i izjave, saopštenja i demante, dnevne ratove i mirenja – šefova srpskog fudbala, saveza, lige, i klubova – funkcionere, političare, i kvazitrenere – sve – bez dlake na jeziku! Pravo je čudo kako nije završio kao Ćuruvija ili Dada Vujasinović s obzirom na broj i registar imena i relacija koje je spominjao i iznosio pred lice javnosti.

Tada je i pomenuta emisija bila drugačija. Još je bilo živih uključenja gledalaca u prenos. Još je bilo draži. Još je bilo herca. Odsustvo selektivnog iznošenja i transformisanja istine. Eto, takav je bio Nikola Simić, čovek, novinar, zaljubljenik u fudbal i istinu.

 

 

Miloš Ristić

06.12.2012.

Kruševac