Juriš na vladu u Tuzli!

Filed under: afirmator,broj-23-februar-2014,sindikat |

tuzlaTANJUG – U Hitnoj službi Doma zdravlja primili su 10 policajaca i tri građanina, uglavnom sa lakšim povredama, nanesenim tupim predmetima, a mnogi građani i dalje se javljaju zbog zdravstvenih poteškoća nastalih zbog suzavca koji je bacila policija.

Policijske snage napravile su veliki obruč oko Vlade tuzlanskog kantona i na taj način pokušavaju da spreče demonstrante da se vrate pred zgradu.

Demonstranti su zasuli zgradu Vlade TK kamenicama, jajima i pirotehnikom. Policija još nije upotrebila silu, a nezadovoljni građani uzvikuju: „Lopovi, lopovi“.

Kako javljaju bosanski mediji, demonstranti su probili kordon i pred ulaz u zgradu Vlade TK stavljaju cveće i pale sveće za ministre.

Kako nezvanično saznaje „Dnevni avaz“, premijer i ministri, kao i zaposleni u Vladi, napustili su zgradu u pratnji policije, a izašli su na sporedni ulaz.

Agencija Fena objavila je da je na ulicama više od 6.000 demonstranata, a da iz kantonalne Vlade saopštavaju da su spremni da u okviru sindikata i Ekonomsko-socijalnog saveta, budu pronađena moguća rešenja za probleme radnika i za smanjenje broja nezaposlenih.

Demonstranti ne odstupaju, traže da budu pušteni uhapšeni u jučerašnjim protestima i da „Vlada odstupi“.

Kako „Avaz“ saznaje, iz Sarajeva su krenula dva autobusa s ljudima koji će se pridružiti protestima, a krenuli su u podršku i iz Bihaća, Zenice…

I u Sarajevu se ispred kantonalne vlade okupilo oko stotinu građana kako bi iskazali podršku tuzlanskim protestima, ali i nezadovoljstvo zbog stanja u tom kantonu.

Aktuelna bezbednosna situacija razmatrana je danas na sednici Kolegijuma Opštinskog veća Tuzla, sa koje je zatraženo od kantonalne Vlade da izvrši rebalans budžeta i predvidi više sredstava za socijalno zbrinjavanje obespravljenih radnika, a da se nelegalne privatizacije ponište.

Iz sindikata „Dite“ za „Dnevni avaz“ su rekli da neće odustati od protesta dok Vlada ne položi račun, ali i dok se iz pritvora ne puste uhapšeni tokom jučerašnjih protesta kojima, kako kažu, nije omogućeno lečenje od povreda koje su zadobili.

Protesti su i danas počeli okupljanjem grupe radnika iz propalih firmi, koja je jajima i kamenicama gađala zgradu vlade i policiju, na koju je bačena i zapaljena baklja.

Vlada Tuzlanskog kantona je tokom prepodneva, za kada je bio zakazan nastavak protesta, uputila poziv predstavnicima firmi „Konjuh“, „Polihem“ i „Dita“ da u 13 sati dođu na sastanak kako bi razgovarali o rešavanju problema s kojim se radnici i njihove firme suočavaju.

Zgradu Vlade obezbeđuje jedinica za specijalnu podršku MUP-a koja je postavila kordon.

Oglasio se i ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić, koji je od Nezavisnog odbora za izbor i nadzor nad radom policijskog komesara Tuzlanskog kantona tražio da preispita da li je došlo do prekomerne upotrebe sile prilikom jučerašnjeg delovanja policije, prenela je Fena.

Kako je toj agenciji jutros rekao portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, u jučerašnjim nemirima uhapšeno je 27 osoba, od kojih su 24 puštene na slobodu, a njih troje je zadržano.

Protiv puštenih podignute su krivične prijave za narušavanje javnog reda i mira, a protiv troje zadržanih i krivična prijava zbog napada na službeno lice.

Šarić je podsetio da su juče u neredima povređene 23 osobe, od kojih 17 policajaca i šest građana i da je oštećeno 11 službenih vozila.

Radnici koji su protest počeli u sredu, uz podršku nezaposlene omladine i drugih građana, želeli su da razgovaraju sa kantonalnim premijerom o problemima loših privatizacija zbog kojih su ostali bez posla. On je to najpre odbio, zatim prihvatio, ali nije postignut dogovor o broju članova delegacije koja je htela da uđe u vladu.

Kantonalna vlada je održala kasno sinoć vanrednu sednicu povodom nemira, a kako prenose mediji u BiH, premijer Sead Čaušević je želeo da se informiše o broju povređenih, da zatraži istragu o tome ko stoji iza protesta i da se izgrednici kazne. Zaključeno je i da će vlada od kantonalnog Tužilaštva zatražiti izveštaj o tome šta se dešava s prijavama radnika o kriminalnim privatizacijama.

Izvori: TANJUG, B92