Jure Divić: NAJLIPŠA LJUBAVNA PRIČA

Filed under: 2020,afirmator,arhiva,Broj 94 - januar 2020,proza |

Najlipšu ljubavnu priču čuja san davno, ali kako je sve postalo prišnije od ljubavi tako san i ja odugovlačija s zapisivanjem prekrasne priče o siromaštvu, ljubavi i iskonu.

U davna vrimena kada je cila krajina bila hrpa kamenja i siromaštva, dida mog prijatelja bija je mladić u najboljim godinama, spreman i sposoban da osvoji cili svit, a osim sebe samog na tom svitu nije ima ništa. I tako je Prane Mujinkrenija u potragu da sebi nađe životnu družicu. Prane je bija zgodan, naočit gorštak, visok i mršav s prekrasnim osmjehom kojim je koračao po Dugim Njivama, i cilom tom području koje je ličilo na sve osim na područje koje ima njive, još k tome duge. Dakle, planina, krš, kamen i malo šansi za bilo kakav životni uspjeh.

Prane je ima malu kamenu kućicu u prančioku, na osami, dok se cilo selo smjestilo na brežuljak nasuprot Prane, i gotovo cilo selo je bilo u zaklonu od vitrova, no bilo je i u osinju i niko u selu nije ima sunca koliko ga ima Prane.

U selu je živila prekrasna divojka njegove dobi, Mara. Mara Begavuša bila je iz imućne begovske kuće i nije imala životnih problema, jer u okvirima tadašnjih vrimenaživila je u izobilju.

I od svih divojaka u selu Prane je bacija oko na Maru, jer je kako kaže, bila najlipša. A biti najlipša u selu značilo je da su prid kućom svakodnevno udvarači sa svih strana, koji su dolazili od svuda, trgovali s Marinim ocem i nudili se Begu da mu ožene ćer.

Ali Prane je strpljivo čeka svoje prilike, makar i one male i mudro ih iskorištava, i svakim danom se sve više približava Mari, i polako joj ulazija pod kožu.

– Niko nije zna, a ja sam se sa Maron sastaja između dvi pristave kod Vujčića bajama. Bile su velike krošnje bajama, ona bi čekala u ladu, a ja bi priko pristava i dolaca doletija da niko ne vidi. I unda kad bi ja doša do bajama priko pristave bi reka;

– Ta aza bazga malena. Ona bi odgovorila;

– Acumprcum derane.

To su bile šifre da nema nikog i da je zrak čist. Ja bi njoj donosijagariful, a ona meni sir.

Kad bi zanoćalo morala bi doma, ali dok ne bi pa mrak mi bi bili iza pristave, i niko ne bi čuja ni rič od nas, čak ni kad bi kamenom tuka bajame.Svašta smo radili ispod toga bajama, i smijali se beskonačno.

I onda je jednoga dana u selo doša naočit čovik u bilom veštitu. Grgo Mandinvratija se iz Argentine. Bija je stariji od Mare i Prane, ali bija je šesan i ima je svega. Donija je iz Argentine blišćilo, bombone paljikavce i curama po selu je poklanja nevidljive čarape. Mandinevrtle ubrzo je ofensažiconbadavicon i kupija konje i kola. I svakoga dana se vrtija oko Mare, sidija i pija s Marinimćaćon, kojemu se sve više činija ko idealna prilika za Maru. Jednoga dana je stari Beg dopustija Grgi da dolazi u nji u kuću i otvoreno zavodi Maru i obasipa je poklonima koje je donija iz svita. Mara jeko i svako žensko popustila prid đavolskim sjajem američkih proizvoda, svidile joj se i nevidljive čarape, a posebno laneni šal, kakvog nose otmjene gospođe u Bunos Airesu.

I vidi Prane da je đavaodnija šalu, i kod pristava čeka Maru kad će naić s konjen sa sarnača.

I naiđe Mara, i Prane sasvim iskreno i otvoreno popriča s Maron i pri kamenoj pristavi ponudi Mari da se uda za njega.

– A Prane moj, sve je to lipo i dobro, ali, šta nudiš, šta imaš Prane, šta misliš da mi možeš dat, zašto bi se ja udala za tebe?- upita Mara.

– Mare, kur*a i sunca ti neće falit! – to ti jedino mogu obećat pod sigurno.

Mara se nasmija i ode između pristava.

Pričalo se da je te večeri stari Beg udarija Mari šamar, ali Mara je prid zoru pobigla od kuće.

Prane Mujin i Mara Begavuša proslavili su 60 godina braka. Imaju petero djece. Tri sina i dvi ćeri. I kako kaže Mara, svi imaju osmjeh ko Prane.

Nisu najbogatiju u selu, ali su najsritniji na svitu.

 

Jure Divić