Jelena Stojković Mirić: Krađa poezije je nešto za šta niste čuli

Filed under: afirmator,broj-32-novembar-2014,poezija i proza |

56343O PLAGIJATU U KNJIZI “ZOV OKEANA” BARBARE NOVAKOVIĆ (MATICA SRPSKA, 2014.)

Krađa poezije je nešto za šta niste čuli ili će vam zvučati čudno. Navikli smo da čujemo da je otuđeno nešto materijalno, opipljivo.

Međutim moramo se suočiti sa činjenicom da plagijatori postoje i da su postojali kao i sa činjenicom da se svoje delo ma koliko ono neopipljivo bilo mora braniti. Jer ako autor (ja) ne stane iza svoje pisane reči, ko će?!

Mnogi neće razumeti zbog čega ovo pišem kao što ja nikada neću moći da razumem profil ličnosti koja se usudi objaviti plagijat i time dovesti u neprijatnu, nezavidnu situaciju sebe, izdavače i one čiji je tekst postao žrtva plagijatorskog rezonovanja sveta.

Na 59. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu, 1. novembra u 14 h predstavljena je edicija Prva knjiga Matice srpske za 2014. god. i problematična knjiga 264. “Zov okeana” Barbare Novaković.

Barbara Novaković je u knjizi “Zov okeana” na 55.,56., i 57. strani objavila plagijat moje pesme “Baš me briga” pod izmenjenim naslovom “Briga me”.

Izvorna adresa originala nalazi se na: http://srebrnastopaperje.wordpress.com/2010/09/01/bas-me-briga/ . Pesmu sam objavila 1. septembra 2010. na svom blogu-sajtu Srebrnasto Paperje http://srebrnastopaperje.wordpress.com/ koji je na wordpress platformi od 31.08.2010. Srebrnasto Paperje uređujem od 31. 01.2007. pod punim imenom i prezimenom.

Uz tekst priložem skenirane plagijatorske stranice pomenute knjige, kao i screenshot izvornog teksta u nadi da će neko iz štampanih medija i online književnih portala reagovati, kako bi se ovim nemoralnim dešavanjima u kulturi stalo na put.