Jelena Ćebić: Žene dvadesetog veka

Filed under: 2017,afirmator,arhiva,broj 61 - april 2017,film,filmska kritika |

51DVLl1my-L._SY445_Žene dvadesetog veka – 20th Century Women

 

Deseto po redu rediteljsko ostvarenje američkog reditelja i scenariste Majkla Milsa odiše orginalnošću, jednostavnšću, osetljivim karakterima i britkim smislom za humor. Iako je u naslovu filma akcenat na dvadesetom veku, priča jeste vanvremeska. U epicetru dešavanja su tri ženska lika. Samohrana majka – Doroteja je, zbog odsustva očinske figure, veoma zabrinuta za sazrevanje svog sina jedinca, pubertetlije. U nadi da će poboljšati situaciju koju doživljava kao problematičnu, pomoć traži od svoje podstanarke- tridesetogodišnje Abi, koja je rekovalescent i tek izlečena od raka grlića materice, veoma zaintersovana za ženska prava i feminizam, kao i od sinovljeve najbolje drugarice Džuli, promiskuitetne tinejđerke koja za najveću životnu vrlinu smatra – ne biti ni srećan ni nesrećan, već, jednostavno, stabilan u svemu. Kroz razgovore sa ženama dvadesetog veka, čiji karakteri u ovom filmu pokrivaju sve  starosne dobi i važne životne faze kroz koje žene prolaze, kao i observaciju ovakvih žena, tok misli mladog tinejdžera se menja, ali iz ugla njegove majke, u ne baš očekivanom i željenom smeru.

Film se bavi ženama, feminizmom, odrastanjem i osnovnim životnim pitanjima. Na veoma iskren i nežan način, ovaj film se suočava sa seksualnim tabuima, koji su predstavljeni kao osnov problematičnog odnosa između muškarca i žene. Svaki od ovih karaktera najzad pronalazi, u skladu sa svojim uverenjima, svoj životni put. Za gledaoca se postavlja pitanje životnih vrednosti, koliko treba očekivati od života, da li je iskrenost osnova muško-ženskih odnosa, i koliko smo i u kom razdoblju života spremni da se suočimo sa njegovim svetlim i tamnim stranama. Dvadeseti vek jeste vek u kojem su najzad ženske, ali i ljudske slobode došle do izražaja, počele na slobodniji način da se izražavaju i daju pojedincima prostor i vreme da istražuju.

Film je zasluženo dobio nominaciju za nagradu Oskar za najorginalniji scenario 2016. godine i po oceni autora ovog teksta, predstavlja jedno od najboljih ostvarenja u 2016. godini.

 

Jelena Ćebić