Jacob Lawrence

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,vizuelne umetnosti |

Jacob Lawrence (American, 1917–2000),Jacob Lawrence (1917-2000), američki slikar. Definisao je svoje slikarstvo kao “dynamic cubism“; “osnovni uticaj nije toliko francusko slikarstvo koliko boje i oblici Harlema“. Bio je među najpoznatijim afro-amerikancima 20. veka. Imao je samo dvadeset godina kada je serija radova pod nazivom “Migracija“ učinila od njega nacionalno poznatog i priznatog umetnika. Deo ove serije nalazi se u magazinu Fortuna iz 1941. godine. Tu prikazuje veliku seobu afro-amerikanaca iz ruralnog juga ka urbanom severu.

Rođen je u Atlantik Sitiju (New Jersey), a umro je 2000. godine u Sijetlu (Washington). Bio je trinaesto dete u trenutku kada se sa braćom i sestrama preselio u Njujork. Majka ga je upisala u školu crtanja i zanata u Harlemu, u pokušaju da mu zadrži pažnju. U tom periodu, mladi Lawrence je često crtao bojicama. Iako je veći deo njegovog rada bio kopiranje maminih tapiserija, likovni pedagog u školi je primetio njegov veliki potencijal. Posle napuštanja škole u 16 godini, radio je u vešeraju i štampariji. Što je još važnije, u Harlemu je nastavio da pohađa časove umetničke radionice zajedno sa afro-američkim umetnikom Čarls Alstonom. Alston ga je pozvao da poseti i Art Centar u Harlemu, koji je uređivao Augusto Sevidž. Sevidž je bio u mogućnosti da mu obezbedi stipendiju za Američku Umetničku Školu. Osim što je dobijao novac, imao je vremena da uči i radi sa značajnim harlemskim umetnicima kao što su Čarls Alston i Henri Bannarn u okviru Alston-Bannarn radionice.

Godine 1970. Lawrence se preselio u Sijetl kada je postao profesor umetnosti na Univerzitetu u Vašingtonu.

Tokom svoje duge umetničke karijere, Lawrence se usmerio na prikazivanje istorije i borbe afro-amerikanaca. Njegov rad često prikazuje važne periode u istoriji afro-amerikanaca. Imao je svega 21 godinu kada je prikazao seriju slika s temom Haitija na izložbi afro-amerikanaca u Muzeju umetnosti u Baltimoru. Ovaj impresivni rad je bio propraćen nizom slika iz života Frederika Daglasa i Hariet Tubmana, kao i nizom radova o abolicionisti Džon Braunu. Sa dvadeset i tri godine je završio rad od šezdeset panela izrazito narativnog slikarstva pod nazivom Migration of the negro, sada nazvanih The migration series. Serija počinje migracijom stotine hiljada afro-amerikanaca iz nerazvijenog juga na sever posle prvog svetskog rata i njihovom borbom da se prilagode severnim gradovima. Prikazana u Njujorku, izložba mu donosi nacionalna priznanja. Godine 1940. ima svoju prvu veliku samostalnu izložbu u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, kada postaje faktički najpoznatiji afro-američki slikar u zemlji.

 

Najpotpuniji umetnički izraz ovog umetnika, kao i njegov kreativni doprinos, bio je predstavljen putujućom izložbom “Over the line“: život i umetnost Jacob Lawrence-a će doneti preko 200 umetničkih radova Muzeju umetnosti u Sijetlu…

Njegovo interesovanje, za više od 60 godine rada, bilo je najčešće usmereno na američko društvo, od građanskog rata (1860.), preko pokreta za građanska prava (1960.), pa sve do kraja dvadesetog veka. Njegove slike prikazuju vidljive i složene društvene razlike, naime, rasizam i njegov uticaj na identitet zemlje.

Smatra se jednim od velikih pripovedača u likovnoj umetnosti.

 

Jacob Lawrence (American, 1917–2000)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Lawrence (American, 1917–2000)2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Lawrence (American, 1917–2000)3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Lawrence (American, 1917–2000)5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Lawrence (American, 1917–2000)f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Lawrence (Americand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Lawrence (American, 1917–2000)v

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Lawrence (American, 1917

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob Lawrence