Izložba “The Great Q“

Filed under: vizuelne umetnosti |

The Great Q

Gallery Inex Film, Višnjička 76, Beograd
02 – 13. 08. 2014.
Otvaranje je u 20h.

Q5-01

            Umetnički dvojac je nekoliko godina radio na foto projektu “Unutrašnji odlazak“ koji se konceptualno odnosio na unutrašnje želje umetnika i misli o životnim događajima. Jedan deo izložbe predstavlja izbor crno-belih fotografija iz te serije. Kao nastavak i razvoj “Unutrašnjeg odlaska“, Pehrsdotter i Hallberg su stvorili sedam printova velikog formata iz izbora od preko 25000 fotografija nastalih u poslednjih pet godina. Ova serija služi kao komentar na njihovu umetničku odluku iz 2011. godine – da se oslobode svoje imovine, napuste dom u Švedskoj i da krenu na put, seleći se između Banatske Dubice i Beograda. Ove slike predstavljaju trenutke neizvesnosti, kada ne znate šta se već dogodilo ili šta će se desiti kasnije. Video instalacijom umetnici prikazuju različite forme ljudskog i ne-ljudskog ponašanja.

 

CIMG6638

Biografije :
Stina Pehrsdotter (1966)
Umetnik i kustos koji se bavi performansom, videom, fotografijom i instalacijama uglavnom inspirisanim ljudskim telom, njegovom prirodom i okruženjem. Njen rad je oličenje povezanosti uma, tela i duše u odnosu na kretanje, prostor i vreme. Konceptualnim pristupom, umetnica, takođe, istražuje nesklad između forme i sadržaja u semiotičkom smislu; uvertire i disfunckije u govornom, pisanom i jeziku tela. Stina Pehrsdotter se bavi idejama seksualnosti, smrtnosti, religije i slobode izražavanja kroz eksperimente sa slučajnim postupcima. Posebno je intenzivno iskustvo suočavanja sa snagom prelaznog fenomena kakav performans jeste, ograničen vremenski i prostorno. Takođe, umetnica ceni izazov uključivanja posmatrača u performans kad-kad u fizičkom smislu.

Niclas Hallberg (1965)
Niclas Hallberg se bavi videom, zvukom, fotografijom i performansom. Njegov eksperimentalni rad se bavi pitanjima identiteta, muškosti i čovečanstva. On koristi pokretnu sliku da izrazi osećanja, stvori utisak i dokumentuje performans. Često koristi sebe kao instrument i kao glumca, time stvarajući intimu i individualnost. Niclas Hallberg je imao veliki broj samostalnih i grupnih izložbi u Švedskoj i inostranstvu. Ima veliko iskustvo u kreiranju i vođenju radionica različitog stvaralačkog konteksta.Takođe je bio uključen u nekoliko internacionalnih umetničkih projekata, baziranih na saradnji i razmeni, koji su rezultirali izložbama, video projekcijama i rezidencijalnim programima po celom svetu. Niclas Hallberg je zajedno sa Stinom Pehrsdotter osnovao 2004. godine nezavisnu umetničku platformu pod nazivom Formverk.