IZLOŽBA „STAROST“ U SUBOTICI

Filed under: afirmator,broj 13 - april 2013,vizuelne umetnosti |

 

securedownload

Autorska izložba „Starost“, kustoskinja iz Beograda Kristine Stefanović Živanović i Irene Šimić, predstavlja rad dve umetnice mlađe generacije Jelene Bulajić i Jovanke Stanojević. Izložba je osmišljena sa namerom da ukaže na široko rasprostranjeni problem latentne starosne diskriminacije u srpskom društvu. Uzroke diskriminacije možemo tražiti u tržišnoj logici liberalnog kapitalizma koja ekonomsku moć pojedinca i sposobnost privređivanja postavlja visoko na lestvici opšteljudskih kvaliteta, pri čemu svi građani lišeni ove društvene funkcije gube i moć da se bore za svoja prava postajući neka vrsta „društvenog otpada“. Istovremeno, globalni trend opsesivnog održavanja mladalačkog izgleda, kao kolektivni mehanizam poricanja smrti, rezultira odsustvom starih lica iz predstava savremene vizuelne kulture i medija.

Obe umetnice na sebi svojstven način pristupaju temi, ispitujući biološke manifestacije, kao i sociološke i moralne implikacije starenja. Njihov opsežan rad biće predstavljen u mediju slike i audio zapisa. Slike velikih formata otkrivaju crtačku veštinu tehnički dovedenu do savršenstva, koja je u službi ideje, najpreciznije izražene rečima Džordža Orvela, da nakon pedesete svako ima lice koje zaslužuje.

Izložba će biti otvorena 3. marta u galeriji „Likovni susret“ u Subotici i trajaće do 29. aprila. U toku izložbe biće organizovan prateći program koji obuhvata dokumentarno-igrani filmski program i kreativne radionice.