Izjava direktorke KCBa Mie David povodom vesti B92 o radu Danijele Tasić na Oktobarskom salonu

Filed under: afirmator,broj 20 - novembar 2013,info |

kcbKulturni centar Beograda obaveštava javnost da je vest koja je izašla na sajtu B92 o tome da je u okviru Oktobarskog salona izložena projekcija zabranjenog rada Danijele Tasić netačna.

Nemalo puta sam govorila da je za mene cenzura protivna svakoj ideji umetničkih sloboda i ozbiljno narušavanje građanskih prava, a iz pozicije na kojoj sam, ozbiljno prekoračenje ovlašćenja. Verovatno je zato vest objavljena na sajtu B92 delovala sasvim logično. Ipak ta situacija nije moguća. Kulturni centar Beograda nije autor Oktobarskog salona već organizator i realizator i kao takav nema pravo da utiče na sadržaj. To mogu da urade samo kustosi(skinje). Kada bismo intervenisali, ozbiljno bismo povredili autorska prava i prekoračili svoja ovlašćenja.

Iskreno čestitam autorima ove akcije. Smatram da je ovakav vid borbe legitiman i osećam se počastvovanom što sam izabrana ja i kuća koju vodim. To što se KCB prepoznaje kao mesto slobode ne može se postići jednim činom već kontinuiranim programskim delovanjem. A o tome u kakvo vreme živimo i kakvo je stanje u medijima govori da B92 nije proverio vest, već je objavio bez ikakvog razovora sa pr-om KCB ili sa mnom.

Još jednom čestitke na uspešnoj akciji.

Mia David

Ana Đokić

PR MENADŽER / PR MANAGER