Ivana Maksić: Svakome po dve sise

Filed under: afirmator,broj-30-septembar-2014,poezija i proza,sindikat |

gavrilo principgavrilo, gavrilo, srce uzavrelo

ZOSTER

Jedna ti je, brate, država, al jebeš državnu sisu, druga ti je sisa već jedna danas mnogo bitnija, levičarska sisa, znači nisi čovek današnjice ako se ne baviš ljudskim pravima, znaš, nevladine organizacije, ili ejč ar (to ti je human resources). Tu se em boriš za potlačene, žene, sigurne kuće, gejeve i sve to, em kintu zaradiš. Znači posle te boli dupe, putuješ, organizuješ neke radionice, malo za Rome, malo za ove što su kao zastranili nešto, nosiš neki bedž, imaš lepo sve obezbeđeno, putovanja, sve plaćeno, all inclusive, kapiraš?

Jedna ti je sisa doktorat, druga zanat. Kurs za varioca džabe, 1000 soma. A ko je još video doktora varioca?

Brate moj, samo da se uglavim negde. Neka dobra kinta da bude i bog da me vidi. Nisam ja budala da ceo život izigravam poštenjačinu, pa da crknem od gladi. Gledaj kakvi su imbecili ispali ovi pošteni, sve bre to pootpuštano. Oće čovek u dvadesetprvom veku da radi u fabrici. Pa, brate, jesi sisao vesla? Brate, sve ti je to kapitalizam. Bolje mi da palimo odavde da farbamo ograde u Norveškoj. Pazi, budeš Tom Sojer malo, vratiš se i imaš za kiriju za narednih 10 meseci i ne boli te glava.

Ženo, ovo je politika! Ja ne nosim gaće sa Ajfelovom kulom na kojima piše Paris. A sve i da nosim, to je politika, razumeš?

Bankarska službenica (Reiffeisen): primate li platu preko ove kartice?

Žena: da, honorare, nisam u stalnom radnom odnosu.

Bankarska službenica (Reiffeisen): (bacajući karticu nazad klijentu u stilu izbacivanja histerične karte, moguće džokera, iz špila) Dobro, ali ne primate platu, na to mislim.

Čistačica u zgradi: ne mogu da shvatim da pišaju unutra, a mogu bilo gde napolju, naročito noću, ali oni se nabiju u ulaz i zapišavaju zid ispod poštanskih sandučića. Ne mogu to da shvatim! Jednom sam im kofu ostavila sa natpisom: ako moraš da pišaš u zgradi, pišaj u kofu! Lakše mi je posle ja tu kofu da prospem, nego da ribam zid. Ne mogu to da shvatim! Evo, i lift je zapišan.

Ma kakvi klasni neprijatelji. Svi smo mi prijatelji, pobogu, i tako treba da bude. Jedni drugima da pomažemo. Nisu ludi ovi s Kosova, svako svome i svoga, vidiš kako se drže zajedno. A mi samo jedni drugima jame kopamo.

Komšija: pa gde si ti, lepotice? Ne viđam te, da se nisi odselila?

Žena: jesam, odavno.

Komšija: da se nisi udala?

Žena: ne, nisam.

Komšija (vrteći glavom u znak negodovanja): Treba to da uradiš. Ajde, lepojko, sve najbolje. (zatvara vrata lifta)

Ajde bre što si pička, uzmi jedan lajn. Ti ne kapiraš da ti je svest po uticajem ideologije, ti bre ne umeš ni da misliš. Treba ti jedan lajn da ti profunkcioniše mišljenje. Da naučiš da misliš.

Smešno mi: pišem o zborniku poezije socijalne tematike, a em sam asocijalan, em mrzim radničku klasu.

Eto zašto ja ceo život nisam ništa radio u životu. Pogledaj se: tri godine se potucaš po raznim tuđim stanovima, ribaš tuđe frižidere pune buđi jer je neki idiot odledio frižider i ostavio ga zatvorenog i punog vode, ribaš cele noći da imaš gde da smestiš jogurt i jaja a sutra u 6h te čeka posao. I, šta si postigao? Crnčio si sve vreme a tvoja kinta nije išla tebi nego je išla u džep tvojim gazdama, vlasnicima tih stanova, radio si na crno, mislim, za neki bedan honorar tek da platiš troškove, a nisi imao vremena ni da vidiš taj stan, samo prespavaš u njemu, nemaš nijedan dan radnog staža, i, šta si dobio? Ništa, brate moj, u tridesetoj se vraćaš kod roditelja. Eto zašto ja nikad nisam ništa radio. Je l’ ti sad jasno? Sad kad smo na istom? Sve je to pogrešna procena, brate moj.

Ljudi moji, Gavrilo Princip nije bio Srbin. Uostalom, on je to sam i rekao pred smrt. Nemojte da krivotvorite istoriju. Kakav bre Srbin, pa pazi prezime, znači, nemoj da poričeš šta je i sam rekao pred smrt, kapiraš? Gavrilo Princip nije bio Srbin, jebao vas on da vas jebao, zajedno sa Kusturicom.