Ivana Maksić: Svakome po dve noge

Filed under: afirmator,broj-25-april-2014,poezija i proza,sindikat |

klee-Two-Men-Meet-Each-Supposing-The-Other-To-Be-of-Higher-RankAko si čovek, a nisi tempirana bomba, šta si onda ti? Lepo ćeš plesati, ali na čiji znak? Bez cipela (to je ono što piše sitnim slovima).

Danas sam postala nečije vlasništvo. Važno je da konačno i nedvosmisleno radim, moja satnica je skoro neograničena. Sada će u formularima koje popunjavam pisati: zaposlena.

Prolaznici koji svrate na moje radno mesto uvek gledaju negde iza mene, kao da se pitaju, gde stoji krevet u kojem prespavam. Ali, kada?

Jedina mana ovog posla je što su mi se usta iskrivila od osmehivanja. Sem neke glupe radosti, koja uostalom i ne pripada meni, više nemam drugih osećanja.

Moj muž više ne radi na crno. Premda ga sada skoro uopšte ne viđam, srećna sam, presrećna. Stomak od sreće trudnici narasta. Onda s olakšanjem podove glačam dlanovima.

Rado bih ugradio dugme ili kakav alarm na ušima. Onda bih i noću lasno skočio na dve noge, čim mi poslodavac ime pomene. Kako bi divno, kako bi lepo bilo, biti uvek tu pre kolege.

Moj raspored je gust i trnovit. Izdajem šest stanova. Nije lako gazdama. Konačno sam postao pravi levičar. Ortodoksni marksista.

Zašto biti ogorčen? Bolje je pisati lepe pesme i učestvovati na festivalima. Ionako je tu prava konkurencija. To što sam uspešan pesnik, posvećenik ove biblioteke, dokaz je svekolikog uspinjanja na lestvici ponora. Ko radi, imaće. Ko je lenj, neka i crkne. Knjiga spremna za danas: indijska mitologija (podvući sve od 4. strane  i primeniti u pesmama).

Nepredvidivost života je puna smisla. Očas posla jednog dana postaneš višak. Zbog boljeg sutra.

Kako lepo rastu buržujčići. Hop, la, jedan, dva, red engleskog, red skijanja, dva reda plivanja. Svi roditelji dete za trku imaju. Iskoreniti lenjost (korov), imerativ je mog zemljoposeda.

Kad je bog stvarao ljude, rekao je: svakome po dve noge. I da svi budu jednaki u okretanju ovog žrvnja. I onaj poslednji čija pogonska snaga okreće žrvanj načičkan ostalima.