Istorija TATE galerije

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,istorija,vizuelne umetnosti |

Tate-logoKada je TATE galerija prvi put otvorila svoja vrata javnosti (1897.) prikazala je malu kolekciju britanskih umetničkih radova. Danas TATE ima četiri platforme i nacionalnu kolekciju britanske umetnosti od 1500. godine do danas, kao i međunarodnu modernu i savremenu umetnost koja obuhvata skoro 70 ooo dela. Broj novih dešavanja, planirana za Tate Modern, Tate Britain i Tate St Ives, osiguravaju njeno širenje.

Henry Tate

Godine 1889. Henri Tejt, industrijalac koji je svoje bogatstvo napravio razvojem Šećerane, naciji je poklonio svoju kolekciju britanske umetnosti. A kako za kolekciju nije bilo dovoljno mesta u Nacionalnoj galeriji, stvaranje nove galerije posvećene britanskoj umetnosti videlo se kao važan cilj. Tragajući za njenim mestom, ova galerija će udomiti ne samo poklon Henrija Tejta nego i dela britanskih umetnika iz raznih drugih kolekcija.

Galerija u Londonu, Millbank

Godine 1892. lokacija bivšeg zatvora, The Millbank Penitentiary, izabrana je za novu Nacionalnu galeriju britanske umetnosti, koja je bila pod rukovodstvom Nacionalne galerije na Trafalgar trgu. Zatvor, koji se koristio za slanje osuđenika u Austriju, srušen je 1890. godine. Sidney R. J. Smith je izabran kao arhitekta nove galerije. Njegov dizajn je kor zgrade kakvu vidimo danas, veliko natkriveno predsoblje i centralna kupola koja podseća na hram. Statua Britanije sa lavom i jednorogom na vrhu zabata na samom ulazu u Millbank naglašava f-ju galerije britanske umetnosti. Galerija je otvorila vrata javnosti 1897. godine, prokazujući 245 radova britanskih autora u osam soba, koji datiraju od 1790. godine.

Rast galerije

Od svog prvobitnog otvaranja galerija Millbank je imala sedam glavnih građevinskih ekstenzija. U prvih petnaest godina njen prostor se udvostručio, pa i više od toga, uključujući dodatak od sedam soba, dizajniranih od strane arhitekte W. H. Romaine-Walker i finansiranih od strane kolekcionara umetnosti i antikviteta J. J. Duveen-a, izgrađena zapravo zbog prikazivanja Turner ostavštine. Do 1917. godine i nadležnost galerije se promenila. Pojava odgovornosti za nacionalne zbirke britanske umetnosti od 1500. do danas, kao i za međunarodnu modernu i savremenu umetnost, ponovo je angažovala dizajn (Romaine-Wolker) novih i inostranih modernih galerija koje su finansirane od strane sina Joseph Duveen-a, Lord Duveen-a. Ova otvaranja tokom 1926. godine, kao i naredne, donela su seriju murala REX Whistler.

TATE galerija

Godine 1932. galerija je zvanično usvojila naziv TATE Gallery, po kojem je i bila poznata od svog osnivanja. Pet godina kasnije otvorena je nova Duveen galerija skulpture. Ponovo je finansirana od Lord Duveen-a, a dizajnirana od strane Romaine-Wolker i Gilbert Jekins. Ova dva 300 metara dugačka zasvođena prostora, kao prve javne galerije u Engleskoj, dizajnirana su za prikaz skulpture. Električno osvetljenje je instalirano u svim sobama, što je omogućavalo da galerija ostane otvorena do 17 časova bez obzira na vremenske uslove. Godine 1955. TATE galerija je postala potpuno nezavisna od Nacionalne galerije, a diskusije o uvećanju izložbenog prostora rezultiraju produžetkom u severoistočnom delu, koji je dizajnirao Richard Llewelyn-Davies i otvorio 1979. godine. Iste godine Galerija zauzima susednu napuštenu vojnu bolnicu omogućavajući izgradnju nove Clore galerije, dizajnirao ju je Sir James Stirling, a finansirala Clore fondacija. Otvorena je 1987. godine osvojivši nagradu Kraljevskog britanskog instituta arhitekata naredne godine.

 

 

Nastaviće se