Istorija TATE galerije

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,vizuelne umetnosti |

Tate-logoTATE Liverpool

Godine 1980. Alan Bowness, direktor Tejta, odlučio je da stvori Tejt severne oblasti. Zamišljena je kao galerija sa jasnim identitetom, posvećena prikazivanju moderne umetnosti, kao i podsticanju nove i mlađe publike kroz aktivne i edukativne programe. Magacin u napuštenom delu Liverpula (Albert Dock) izabran je kao mesto za novu galeriju. Pristanište, koje je nekada bilo ispunjeno raznovrsnim bogatim teretom iz Azije (čaj, svila, duvan, alkohol), sada se činilo devastiranim. Godine 1981. celo brodogradilište je podmlađeno, a pod zakupom Pomorskog Muzeja na istom mestu su otvoreni restorani i barovi.  Godine 1985. James Stirling je dizajnirao novu Tejt galeriju u Liverpulu. Njegov rad na zgradi je obuhvatio samo neke izmene; ostavio je spoljašnjost cigle i kamena preko kolonade dorskih stubova, čvrstih i gotovo netaknutih, ali je promenio unutrašnji izgled (enterijer) u vidu jednostavne, elegantne galerije prikladne za predstavljanje savremene umetnosti. Ona je otvorena za javnost u maju, 1988. godine.

Godine 2008. Liverpul je proglašen evropskom prestonicom kulture.

Više od 600 000 posetilaca godišnje poseti Tate Liverpool, što je obeležilo njenu poziciju i visoko mesto za velike evropske izložbe savremene umetnosti.

 

Tate ST IVES

St Ives, mali Cornish grad na jugozapadnoj obali Engleske, možda izgleda kao neobičan izbor za veliku umetničku galeriju. Međutim, njegove umetničke veze datiraju još iz viktorijanskog vremena kada su brojni umetnici došli u St Ives da slikaju, pošto ih je privukao poseban kvalitet svetlosti (Barbara Hepworth, Naum Gabo, Alfred Wallis i Mark Rothko). Tate je formirao blisku vezu sa gradom, preuzeo upravljanje nad Barbara Hepworth muzejem i Sculpture Graden-om 1980. godine. Do polovine decenije, odlučeno je da galerija priredi izložbu umetnika, koji su živeli i radili u St Ives-u, s radovima pozajmljenim iz kolekcije.

Godine 1988. izabrana je zgrada koja je nekada bila fabrika gasa; arhitekte Eldred Evans i David Shalev pozvani su da razviju arhitektonski izgled bivše fabrike, uključujući i zadržavanje i prilagođavanje rotondi, koje čine srce galerije. Izgradnja je počela 1991. godine, finansirana donacijama iz lokalne zajednice, Henry Moore Fondacije i evropskog Fonda za regionalni razvoj. Otvorena je u junu, 1993. godine, a za samo šest meseci ju je posetilo preko 120 000 posetilaca… Od tada, galerija doživljava izuzetan uspeh sa prosekom od 240 000 posetilaca godišnje.

Uzbudljiv razvoj je planiran za Tate St Ives, a on uključuje bolje uređenje izložbenog prostora i plasmana, uzdizanje i edukaciju reona, poboljšanje posete, što će sve ukupno uvećati značaj i razumevanje nasleđa jedne takve umetničke kolonije.

 

Tate Modern

U decembru, 1992. godine, Tate najavljuje svoju nameru da otvori posebnu galeriju za međunarodnu modernu i savremenu umetnost u Londonu. Bivša elektrana Bankside izabrana je za novi galerijski prostor 1994. godine. Naredne godine, švajcarske arhitekte Herzog & De Meuron su nominovane da transformišu prostor zgrade u galerijiski prostor. Njihovo rešenje je zadržalo dosta od originalnog karaktera zgrade, što je bio i ključni faktor za ovu odluku. Ikonični izgled elektrane, izgrađen u dve faze (između 1947. i 1963.), dizajnirao je Sir Giles Gilbert Scott. Sastojala se od fantastične turbin-hale, 35 metara visoke i 152 metra duge, sa kotlarnicom pored i jednim centralnim dimnjakom.

Godine 1996. arhitektonski planovi su predstavljeni, i uz budžet od 12 miliona funti, prostor je kupljen, a radovi su počeli. Ogromna mašinerija je uklonjena, čime je zgrada zadobila svoj nekadašnji izgled od čeličnih konstrukcija i cigle. Turbin-hala je poprimila oblik grandioznog ulaza, dok su unutrašnji prostor i kotlarnica preobražene u galeriju.

Otvorena je u maju, 2000. godine, kada ju je posetilo više od 40 miliona ljudi. Ovaj projekat je generisao do 100 miliona funti godišnje ekonomske koristi Londonu.

Od 2009. godine započinje se veliki projekat razvoja Tate Modern galerije. Obnovljen rad sa arhitektama Herzog & De Meuron podrazumevao je uređenje i adaptaciju elektrane (nekadašnje stanice nafte), kao i uvećanje prostora.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.