Inex Gallery, MEMORY REDESIGN

Filed under: afirmator,vizuelne umetnosti |

MEMORY REDESIGN

 

Naziv je izložbe kojom će se beogradskoj publici predstaviti autori: Marijana Popović, Milena Marković i Rade Marković pod zajedničkim imenom RMD studio koji su nedavno pokrenuli.

 

 

Izložba je

U INEX GALERIJI

u subotu u 20:00 

07. 12. 2013.

 

Serija radova, kojima Marijana Popović mapira društvenu i kulturnu istoriju modernog doba, predstavlja zapravo niz inovativno izvedenih mozaika. Umesto keramičkih i kamenih pločica, Marijana je sliku gradila pomoću šrafova i tiplova u različitim (originalnim) bojama. Na dvadesetak mozaičkih instalacija, kojima je data funkcija savremene ikone, predstavljeni su motivi koji asociraju na određene ličnosti iz sveta umetnosti i nauke, koje su prema mišljenju autorke dale upečatljiv doprinos našoj civilizaciji. Tu su naočare EndijaVorhola (na slici desno; za koje je autorka nagrađena na prošlogodišnjem Belgrade Design Week-u), prepoznatljivi brkovi Salvadora Dalija, Rubikova kocka, gavran Edgara Alan Poa, motivi muzičara Morisona, Hendriksa itd. Poput zlata na sjajnim vizantijskim mozaicima, metalne glave šrafova, koje najčešće ostaju nevidljiva podrška raznim konstrukcijama, predmetima i instalacijama, postaju graditelji forme i blistaju pod galerijskim reflektorima veličajući uspomenu na slavne stvaraoce i njihova dela, koja u svakodnevnom životu često nisu u fokusu naše pažnje, a koja su utkana u suštinu modernog života savremenog društva i čoveka u njemu.

Koliko umetnost može doprineti ukupnom kvalitetu našeg života pokušaće da prikažu dizajneri nameštaja Milena Markovići (vajar i dizajner), Rade Marković koji ćepredstaviti kolekciju pod nazivom Sculptural Functional Design.
Pored brenda Dinamic Cahir, tu su i stolovi, lampe… kojima su autori pokušali da objedine udobnost, funkcionalnost i estetski koncept kojim odiše dizajn – studio RMD. Rad RMD studija prepoznaje se po upotrebi drveta i metala, inovativnim spojevima ravnih i oblih površina, maštovitim inverzijama.

Ksenija Marinković, istoričar umetnosti