HILJADU BOJA MAŠTA BAŠTE NA ATTIC FESTIVALU

Filed under: afirmator,broj 15 - jun 2013,muzika |

 

00 naslovna

 

Treći intervju , u nizu ATTIC festival intervjua, a u vezi sa festivalom koji počinje 29. juna u 21h u dvorištu Pete beogradske gimnazije.  Razgovaram s Andrijom iz „Mašta Bašte“.

Upoznajte nas sam Mašta Baštom. Kratak istorijat benda…. 

Bend Mašta Bašta postoji od 2006. godine i do sada je imao veliki broj samostalnih koncerata i festivalskih nastupa. Kroz bend je prošlo puno članova, do skoro sam ja bio najmlađi po stažu u Bašti. Izdvojio bih koncerte, prvo pre mene, a posle i sa mnom, na Trenchtown-u, Reggae Serbia fest u Pančevu, brojni nastupi u beogradskim kultnim, a nažalost zatvorenim klubovima „Akademija“ i „Livingroom“, od skorijih nastupa izdvojio bih ovogodišnji Bob Marley’s Day u Domu Omladine. Sada nas očekuje Exit 2013 – 14. jula, festival u Obrenovcu 6. jula.
Koliko doživljavate ono sto radite  kao slično sa bendovima kao što je DAB i gde vidite razlike?

Prema Del Arno Band-u imamo veliko poštovanje. Podržali su nas puno puta, savetima i na nastupima i na tome smo ima vrlo zahvalni. Oni su „tate“ u regeu kod nas. Pošto nema puno rege bendova u Srbiji, uglavnom je Del Arno reper i svi prvo porede sa njima, što je u redu. Naravno, rege stil je prepoznatljiv i često podseća na neki bend. Dugo sam objektivno gledao na Baštu i mislim da Marley, Police, Pink Floyd, Groundation, Haustor imaju veliki uticaj na nas.

 

Izuzmimo Boba Marlija ,koji je neprikosnoven. Lee Scratch Perry ili Peter Tosh? Ko je „veći“?

Uzimajući u obzir njihov odnos sa Marley-em, svakako Lee Scratch Perry.

Stekao sam utisak da, manje-više, bendovi koji će svirati na ovom festivalu imaju jednu dodirnu tačku – više su chill out, opuštenija, letnja atmosfera zastupljeni u njihovoj muzici? Šta misliš o tome?

Svidja mi se izbor bendova i drago mi je što ćemo nastupati zajedno i što smo deo Attic projekta. Chill out i cool jazz su moj fah, tako da ću uživati u svirci ostalih kolega i prijatelja. Ali utisak može i da zavara, prve večeri nas očekuje žestoka svirka.

Rekao si da si glumac. Reci nam nešto o svojoj glumačkoj karijeri, gde si završio glumu… Ujedno, predstavi nam članove benda i, reci nam, kojim se profesijama bave kad nisu u Mašta bašti.

Da, moja prva profesija je gluma, a moj back up je muzika i saksofon u toj priči. Glumu sam završio na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora dr Vladimira Jevtovića, a trenutno završavam i master studije glume na FDU ovde u Beogradu. Za mene se često lepe uloge mladih buntovnika, tako da su gledaoci imali priliku da me vide u ulozi Jaše Prodanovića u rimejku filma Šešir profesora Koste Vujića, a oni koji do sada nisu gledali, mogu da pogledaju od naredne sezone i predstave „Dokle?!“ u Ateljeu 212 i „Rebeku“ u Madlenianumu.

Dobro je što smo svi u Mašti Bašti iz različitih profesija. Imamo filologa – basistu Mareta, perkusionistu – bubnjara Peru, kuvara – gitaristu Džimija, maga za elektroniku – klavijaturistu Mikija, glumca – saksofonistu mene, student bogoslovije – pevača Jocu i novog člana – trubača Fegija!

Rege muzika je veoma isnpirativna (bez nje ne bi bilo ni revitalizacije panka ni novog talasa itd.) i, čini se, da nema benda kod nas koji, makar s nekom temom (ako izumemo heavy metal) nije malo koketirao s regeom. Da li je to, po tvom misljenju preterano a ponekad, i parodijski napravljeno (SARS- Budjav lebac) ili ne?

Koketiranje sa različitim pravcima je u redu. Bašta pored regea koketira i sa jazz-om, rokom… Sve više bendova pribegava parodiji kao izrazu, bez obzira na žanr. Nemam ništa protiv toga, ali smatram da muzika treba da se pravi i iz iskrenog osećaja koji pokreće nešto u čoveku, što upravo radi Mašta Bašta.

Mašta bašta je, očigledno, odlično usviran bend sa finim aranžmanima. Na koga se oslanjate kao producenta i, kad smo kod toga, kad da očekujemo album?

Producent je naš bubnjar, perkusionista Marko Perić. On je zaslužan za zvuk na našem albumu prvencu, koji je objavljen za Long Play i već par dana ga imamo u rukama. Uskoro će se zavrteti i u medijima i CD plejerima naših fanova.

Razgovor vodio:

Aleksandar Novaković