Gradska knjižnica – Zoran Ferić

Filed under: afirmator,info |

Gost: Zoran Ferić (Zagreb)
Moderatorka: Tijana Spasić

Nakon dve knjige priča i dva romana, za koje je dobio najveće hrvatske prozne nagrade, Zoran Ferić je šest godina pisao svoj novi, dosad najambiciozniji roman, „Kalendar Maja“. Reč je o obimnoj knjizi koja je istovremeno i društvena hronika zagrebačkog života u drugoj polovini 20. veka, i hronika jedne burne i neobične ljubavi (čitamo priču o Tihomiru i Senki od gimnazijskih dana do starosti), i nostalgična priča o odrastanju. To je i roman o seksu, o žudnji koja nas ispunjava i uništava. I roman o prolaznosti, starosti i slabosti.
Zoran Ferić je rođen 1961. godine u Zagrebu, gde je diplomirao kroatistiku na Filozofskom fakultetu. Pored toga što je jedan od najčitanijih hrvatskih pisaca, Ferić je i srednjoškolski profesor književnosti, i voditelj Radionice kreativnog pisanja u poznatom zagrebačkom književnom klubu „Booksa“. Objavio je zbirke priča „Mišolovka Walta Disneya“ i „Anđeo u ofsajdu“ (Nagrada Jutarnjeg lista), romane „Smrt djevojčice sa žigicama“, „Djeca Patrasa“ i „Kalendar Maja“, te zbirku kolumni koje je pisao za Nacional, i u kojima analizira aktualne fenomene i bolesti današnjeg društva.
Ferić je poznat po obilnom korišćenju bizarnosti i groteske, kao i po čestom obrađivanju tzv. tabu-tema. Kako je sam naveo, u svojim knjigama opisuje paranoje običnog čoveka, vlastite užase i gađenje nad životom, te osnovnu ljudsku tragediju: nemoć. Od pisaca koje ceni ističe između ostalih Hemingveja, Karvera, Kafku, Bernharda, Kunderu, Roberta Perišića (pisci za sunčane dane), kao i Markesa, Jergovića, Danila Kiša, Antu Tomića, Hašeka (pisci za kišne dane).

U pratećem programu prikazaćemo film po izboru Zorana Ferića: francusko ostvarenje iz 1966, „Jedan čovek i jedna žena“ (r. Klod Leluš, gl.uloge Žan-Luj Trentinjan i Anuk Eme).