GENERALNA PROBA REVOLUCIJE

Filed under: afirmator,broj 11 - februar 2013,pozorište |
800px-Howard_Zinn_at_lectern_cropped

Hauard Zin

Na sceni „Carina“ smo, u režiji Vlatka Ilića a u izvođenju Vladice Milosavljević, prisustvovali generalnoj probi predstave „Marks u Sohou“ po tekstu američkog pisca Haurda Zina. Proba se može shvatiti uslovno jer, otvorena za publiku, poseduje sve elemente predstave koja se premijerno izvodi. No, ostavimo se terminologije i okrenimo komadu. Napisana 1999. godine, u ono vreme kad su odavno bili rasprodati komadići rasturenog Berlinskog zida, ova monodrama govori o Marksovom povratku. Na insistiranje Sokrata i Gandija Gospod Bog ga je pustio da se, na sat vremena, ne u londonskom Sohou gde je živeo već u njujorškom (jer se centar sveta premestio iz britanske u američku Imperiju), obrati zainteresovanima i objasni svoje misli ovekovečene u „Kapitalu“. Ali, ne lezi vraže, Marks kaže „ja nisam marksista“. I ne kaže decidno da je ateista – štaviše, slavi Božić. I, dodaje, osuđuje stvaranje tiranija i despotija koje su nastale iz njegovog učenja. On sad, u visokorazvijenoj zemlji, čijih 1% stanovnika drži 40% nacionalnog blaga, poziva na revoluciju. U onoj istoj zemlji u kojoj ima 1.6 miliona dece beskućnika (od otprilike 300 miliona stanovnika). I, zatvori se pune a siromašni dodatno siromaše. Pa, jel’ to taj progres? Jesmo li se otuđili od onoga što stvaramo? Jesmo li možda postali lažni buržuji koji su, u suštini, dužničko roblje? Možemo li da, kako stoji u tekstu, „pomerimo guzice“ i učinimo da stvari krenu na bolje?

DUH PARISKE KOMUNE
Ta i mnoga druga pitanja postavljaju se kroz obraćanje Marksa publici koji, opet, igrom slučaja smešten u žensko telo, prolazi kroz svoj život, kako politički tako i privatan. I, šta vidimo? Vladica Milosavljević se transformiše, ona je i Marks, i Bakunjin, otac anarhizma, i Marksova žena i njegova kći, i uskogrudi činovnik, i muškarac i žena, i neko ko proživljava parisku Komunu 1871.godine. Sve navedeno doživljavamo potpuno prirodno, bez zadrške. Izabravši tekst koji, pored očigledne eruditnosti poseduje i duhovitost, Ilić je napravio pravi potez. Na maloj,ali za priču sasvim dovoljnoj sceni, uz pomoć efektivne i minimalističke scenografije Vojislava Klačara, reditelj je uspeo da uradi dve najbitnije stvari – učini komad komunikativnim, ne agitpropovskim, već ljudskim i, zašto ne reći, zabavnim delom i izvuče iz Vladice Milosavljević kreativnost, energiju i razigranost u punoj meri. A teško je to, režirati a učiniti da se rezovi, zahvati ne vide. Mnogi likovi danas na našoj sceni deluju kao da su sklepana Frankenštajnova čudovišta, još im nisu konci povađeni ali eto ih, na daskama. Marks Milosavljevićeve i Ilića u odnosu na njih ima glatko lice deteta, prikazan u svojoj ljudskoj dimenziji , s vrlinama i manama.

VELIKI INKVIZITORI
Mali osvrt uz podrazumevane čestitke požrtvovanoj ekipi: Marks ili interesuje sve ili ne interesuje nikoga. Sredine nema. S jedne strane pratimo veliko interesovanje za Marksovo delo (počelo je to 2008.godine sa SEKA-om), kad Marks ponovo postaje „bestseler“. Okrugli stolovi, mladi levičari koji sve češće propovedaju „Crveno jevanđelje“ po tribinama, protesti, preispitivanje tzv. „kraja istorije“, antiglobalizam, sve ide u pravcu Marksove priče. Tako se čini. S druge strane, levičarski fondovi, organizacije, ambasade zemalja sa snažnom levičarskom tradicijom, svi odreda su potpuno nezainteresovani za ovakav, kod nas jedinstven projekat. Ne tiče ih se jer nema tržišnu prođu? Ili ih, možda, zbog nečega, Marks plaši? U „Velikom invizitoru“ Dostojevskog hrišćanski sveštenici, po drugi put, ubijaju Hrista. Šta bi današnji levičari radili da se Marks, kao u predstavi, vrati nazad? Veoma sam kritičan i ,naravno, priupitao bih ga oko nekih kontradikcija, tražio pojašnjenja, tražio istorijski kontekst (i, verujte mi, za mnoge bi to bila duga i suvoparna prepirka) ali, sumnjam da bi se mnogi od današnjih nazovi-levičara zadržali na debati….

Aleksandar Novaković