FREE PUSSY RIOT!Piše:Aleksandar Novaković

Filed under: afirmator,broj 05 - avgust 2012,društvo,muzika |

DVE GODINE ROBIJE ZA PUSSY RIOT

Znate, već mi je muka od gadosti koje ovih dana kruže po novinama. Govorim o komentarima naših građana na 5643 bloga, stranice, webzina, portala i sl. Puni su reči podrške za pravoslavnu rusku braću koja utamničiše tri pankerke kao državne neprijatelje. I to ne bi dovoljno – one su udarile na Boga, one su đavolje naložnice, treba nama malo putinovske pravde, malo ruske knute i Sibira, to nama treba. Staljin vas jeste ubijao ali vas nije ubijao dovoljno! I ne samo to, one su povredile verska osećanja, sve one ruske praznoslavne sveštenike ( i ne samo njih) podmazane mafijaškim novcem. Ako bi se analiziralo rigidno, s jedne strane,  možda su nekoga i povredile. Ali, tako vam je to sa  ideologijama. Kreni s kritikom i uvek se neki vernik uvredi, naročito ako pankerke upadnu u crkvu i pevaju pesmu u kojoj se kritikuje veza crkve s državom. Ali, jesu li u pravu? Jel’ istina ono što stoji na našem vizantijskom znamenju – orlu sa dve glave koje predstavljaju državu i crkvu? Da li je istina pobuna ili strahovlada korumpiranog režima? I, da li je savremena hrišćanska crkva, svejedno koja, direktna uvreda za ono što je Hrist propovedao? Biznis, zlato, moćni automobili..Š ta bi s bogatašima koji će  teže stići u carstvo nebesko  no što će kamila proći kroz iglene uši? Najsmešniji su mi dva lika s youtubea, četnikoid i ustašoid, koji se inače ne podnose ali se, što se PR tiče savršeno slažu – te devojke treba skembati. Em su drčne, em anarhistkinje, em žene! Ej, more i ajme! Neće nas srpske praznoslovce i hrvatske katolicemere zavađati neke belosvetske suknje. Možemo mi to i sami. Vidite kako nam lepo ide poslednjih sto godina!

Umesto da se zapitamo ko nas i zašto iskorišćava mi trpimo gomilu neokonzervativnih mamlaza koji razmišljaju o tome kako te devojke treba staviti na muke. Pa da, sečenje jezika, spaljivanje živih ljudi, proterivanje. Znamo , braćo Rusi – tako smo mi s bogumilima! Samo napred u nove tiranske pobede. Gazi, tamani, da se ne čuje ni glasić protiv Vladmira Svemoćnog. A ko je kriv za tu usamljenu pobunu? Truli Zapad, Madona, Alex Kapranos, Anthony Kiedis i Amnesty International. Ma da, a kod nas se s PR solidarišu zapadnjački plaćenici. Okej, okej, a ko su ruski plaćenici? Nemojte reći da ih nema. Pa, čini mi se, Rusiji je dobro krenulo s energentima, ima viška proizvoda, ima tajnih službi, ima špijuna i trgovine, što ne bi bilo i ruskih ljudi? Srbi, ali malo više Rusi? Nemoguće je da ovde postoje samo dve kategorije – Srbi i proevropska bagra. Valjda među Srbendama ima mesta i za neke proruske elementiće….

I, u tome i jeste poenta cele ove priče – pljuni po pobuni u bratskoj Rusiji, napravi pravu mini –harangu OVDE jer, ko zna, možda se tako nešto ponovi i u ovoj mlađahnoj republici? Možda neko baš i ne ljubi Putina i ideju Srbije kao ruske gubernije. Koliko bi onda mardelja dobili neki naši pankeri ako bi krenuli da praše u, recimo, svetosavskom Hramu? Ko bi sve pretio da ih ubije i ko bi sve proklinjao i ekskomunicirao? Ko bi slao preteća pisma i sačekivao ispred ulaza u zgradu? Ili otkucavao zbog bednih povlastica? Zapravo, to i jeste suština. Folirajmo se do sutra ali stvari stoje ovako – jedino kod nas, u zemljama pritisnutim strahom od sveštenika i države podjednako (pritom ne isključujem ni SAD  iz priče, naročito tzv. „Bible Belt“) rok može da, barem u ovakvim situacijama, ponovo bude ono što je davno bio, mnogo više od tri akorda: bunt i težnja prema individualnoj slobodi. Free Pussy Riot!

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ

2 Responses to FREE PUSSY RIOT!Piše:Aleksandar Novaković