FREE PUSSY RIOT!Piše:Aleksandar Novaković

Filed under: afirmator,broj 05 - avgust 2012,društvo,muzika |

DVE GODINE ROBIJE ZA PUSSY RIOT

Znate, već mi je muka od gadosti koje ovih dana kruže po novinama. Govorim o komentarima naših građana na 5643 bloga, stranice, webzina, portala i sl. Puni su reči podrške za pravoslavnu rusku braću koja utamničiše tri pankerke kao državne neprijatelje. I to ne bi dovoljno – one su udarile na Boga, one su đavolje naložnice, treba nama malo putinovske pravde, malo ruske knute i Sibira, to nama treba. Staljin vas jeste ubijao ali vas nije ubijao dovoljno! I ne samo to, one su povredile verska osećanja, sve one ruske praznoslavne sveštenike ( i ne samo njih) podmazane mafijaškim novcem. Ako bi se analiziralo rigidno, s jedne strane,  možda su nekoga i povredile. Ali, tako vam je to sa  ideologijama. Kreni s kritikom i uvek se neki vernik uvredi, naročito ako pankerke upadnu u crkvu i pevaju pesmu u kojoj se kritikuje veza crkve s državom. Ali, jesu li u pravu? Jel’ istina ono što stoji na našem vizantijskom znamenju – orlu sa dve glave koje predstavljaju državu i crkvu? Da li je istina pobuna ili strahovlada korumpiranog režima? I, da li je savremena hrišćanska crkva, svejedno koja, direktna uvreda za ono što je Hrist propovedao? Biznis, zlato, moćni automobili..Š ta bi s bogatašima koji će  teže stići u carstvo nebesko  no što će kamila proći kroz iglene uši? Najsmešniji su mi dva lika s youtubea, četnikoid i ustašoid, koji se inače ne podnose ali se, što se PR tiče savršeno slažu – te devojke treba skembati. Em su drčne, em anarhistkinje, em žene! Ej, more i ajme! Neće nas srpske praznoslovce i hrvatske katolicemere zavađati neke belosvetske suknje. Možemo mi to i sami. Vidite kako nam lepo ide poslednjih sto godina!

Umesto da se zapitamo ko nas i zašto iskorišćava mi trpimo gomilu neokonzervativnih mamlaza koji razmišljaju o tome kako te devojke treba staviti na muke. Pa da, sečenje jezika, spaljivanje živih ljudi, proterivanje. Znamo , braćo Rusi – tako smo mi s bogumilima! Samo napred u nove tiranske pobede. Gazi, tamani, da se ne čuje ni glasić protiv Vladmira Svemoćnog. A ko je kriv za tu usamljenu pobunu? Truli Zapad, Madona, Alex Kapranos, Anthony Kiedis i Amnesty International. Ma da, a kod nas se s PR solidarišu zapadnjački plaćenici. Okej, okej, a ko su ruski plaćenici? Nemojte reći da ih nema. Pa, čini mi se, Rusiji je dobro krenulo s energentima, ima viška proizvoda, ima tajnih službi, ima špijuna i trgovine, što ne bi bilo i ruskih ljudi? Srbi, ali malo više Rusi? Nemoguće je da ovde postoje samo dve kategorije – Srbi i proevropska bagra. Valjda među Srbendama ima mesta i za neke proruske elementiće….

I, u tome i jeste poenta cele ove priče – pljuni po pobuni u bratskoj Rusiji, napravi pravu mini –harangu OVDE jer, ko zna, možda se tako nešto ponovi i u ovoj mlađahnoj republici? Možda neko baš i ne ljubi Putina i ideju Srbije kao ruske gubernije. Koliko bi onda mardelja dobili neki naši pankeri ako bi krenuli da praše u, recimo, svetosavskom Hramu? Ko bi sve pretio da ih ubije i ko bi sve proklinjao i ekskomunicirao? Ko bi slao preteća pisma i sačekivao ispred ulaza u zgradu? Ili otkucavao zbog bednih povlastica? Zapravo, to i jeste suština. Folirajmo se do sutra ali stvari stoje ovako – jedino kod nas, u zemljama pritisnutim strahom od sveštenika i države podjednako (pritom ne isključujem ni SAD  iz priče, naročito tzv. „Bible Belt“) rok može da, barem u ovakvim situacijama, ponovo bude ono što je davno bio, mnogo više od tri akorda: bunt i težnja prema individualnoj slobodi. Free Pussy Riot!

ALEKSANDAR NOVAKOVIĆ

2 Responses to FREE PUSSY RIOT!Piše:Aleksandar Novaković

 1. Ma one to samo zbog para. A i za revolucionare zatvori su univerziteti, prema tome long live jail!

  Dejan
  18. августа 2012. at 21:14
  Одговори

 2. U mnogo čemu se slažem sa napisom Aleksandra Novakovića, ali ne bi trebalo zanemariti neke stvari. Uvijek sam za demokraciju i pustio bi na volju neka ljudi protestiraju. Protesti otvaraju vrata za napredak, pobioljšanje. No, mislim da se ne može dozvoliti da se ovakvi protesti održavaju u svetištima. Znam da se na taj način efikasnije svraća pažnja javnosti na protest, konačno i na sebe. Ali neka mjesta ipak treba poštovati.
  Nisam spreman uzimati sve ono što nam dolazi sa Zapada kao dobro. I otud stiže smeća u lijepim količinama od čega se ne možemo odbraniti. Nisan ni za osudu svega onog što dotazi s Istoka. Ne dolazi ni otud sve zlo.
  Nisam ni Putinovac ni protiv Putina. Nije ovo mjesto na kojem bih ja mogao ocjenjivati njegovu politiku ni bilo čiju. Činjenica je da je Zapad još u Jeljcinovo vrijeme pokušao izazvati građanski rat u Rusiji i da takve ratove izaziva svuda po svijetu gdje se nalaze izvori sirovina koje njega zanimaju. Možemo li tome ispjevati hvalospjev? Nato je samo u službi takve politike. I on sigurno nikada neće odustati. Činjenica je i to da zapadne obavještajne službe koriste nezadovoljne kao svoje oružje. A kada na vlast dođe vlastoljubac on kao kmeleon mjenja svoje boje.
  Uvjeren sam da novi nosioci vlasti, u bilo kojoj zemlji gdje je uz pomoć Zapada došlo do promjene vlasti, postepeno puruju prema nekopj drugoj diktaturi. U osnovi svake vlasti je diktatura. Ona samo mjenja svoje lice.

  ĐURO MARIČIĆ
  20. августа 2012. at 12:59
  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.