EX – Experiment and Explore (Izbor fotografija iz fundusa Foto saveza Srbije)

Filed under: vizuelne umetnosti |

Autori izložbe – Žarko Aleksić i Jelena Micić
Organizator izložbe – Foto savez Srbije

14–31. januar 2014. godine
Galerija SKC, Kralja Milana 48, Beograd

Otvaranje izložbe 14. januar 2014. u 19h

Projekat „EX – Experiment and Explore“ je zasnovan na fotografijama iz fundusa Foto saveza Srbije, koji broji preko 2.000 originalnih radova iz perioda 1946-2000 godine. Na izložbi će biti predstavljene različite tendencije u istoriji srpske fotografije, sa posebnom pažnjom usmerenom ka inovativnim i neuobičajenim pristupima fotografskom mediju. Izložba nudi presek rada članova Foto saveza koji svoj autorski pristup zasnivaju na eksperimentu i istraživanju u fotografiji i, pored toga što predstavlja rad Foto saveza iz „novog ugla“, ima za cilj i afirmaciju istraživanja na polju fotografije.

Foto savez Srbije je neprofitna organizacija osnovana u cilju unapređenja i afirmacije fotografije na svim nivoima. Okuplja oko 30 fotoklubova i preko 900 članova iz svih krajeva Srbije, a od nedavno broji i članove iz inostranstva. Kroz Foto savez stasavaju mnoga imena srpske fotografije, a neke od njihovih fotografija možete videti na izložbi.

Ova izložba edukativnog karaktera, nudi mogućnost sagledavanja jedinstvenih radova iz perioda od kraja pedesetih do kasnih osamdesetih godina XX veka, a obuhvata i radove nekolicine autora iz republika bivše Jugoslavije. „EX“, pokušava da napravi spoj u kontinuitetu između fotografija iz fundusa i savremenih fotografskih tendencija pokazujući fotografije najrazličitijih autorskih pristupa. U tom smislu izbor obuhvata – montaže, kolaže, duple i duge ekspozicije, sekvence, konceptualne, kao i fotografije nastale eksperimentisanjem sa tehnikom i formatima.

MOZAIK Dragomir Milojević – Mozaik (1967)

ODNOSI II Laslo Juhas – Odnosi II (1979)

POZDRAV STABILIZACIJE Mile Jasnić Čerenjski – Pozdrav stabilizaciji (1984)

OSTACI IV Slobodan Štetić – Ostaci IV (1980)