Stalker, isečak

Filed under: afirmator,sf / horor,video |

Stalker (rus. Сталкер) je naučno fantastični triler snimljen 1979. godine u režiji Andreja Tarkovskog po motivima romana „Piknik pored puta“ autora Borisa i Arkadija Strugackog. Opisuje putovanje trojice ljudi kroz postapokaliptičku divljinu nazvanu Zona, u potrazi za prostorijom koja ispunjava najskrivenije, najdublje želje.

Stalker vodi pisca, razočaranog i ispunjenog cinizmom i kritikom genija, i tihog naučnika koji se sa razlogom brine za svoj ranac, kroz Zonu, opasan predeo pun čudnih fenomena nepoznatih nauci i gravitacionih anomalija koje u trenutku mogu da unište čoveka. Niko ne zna šta se zaista desilo u Zoni. Pretpostavljaju da je tu pao neki meteorit i poremetio sile prirode. Celo mesto je okruženo bodljikavom žicom i stražarima. U takvom ambijentu se odvija drama između i unutar trojice ljudi.

Film je sniman svega nekoliko dana na prostoru napuštene hidroelektrane, blizu Jegale u Estoniji. Po svedočenju Vladimira Šaruna, u blizini mesta snimanja, uzvodno, se nalazilo hemijsko postrojenje koje je ispuštalo otrovne hemikalije u reku. U jednom delu filma se može videti kako za vreme leta pada sneg i bela pena plovi po reci. To je u stvari bio smrtonosni otrov. Mnoge žene u ekipi su dobile alergijske reakcije po licu. Sam Tarkovski je umro od raka pluća. Anatolij Solonitsin takođe. Da je bio u pitanju otrov, bilo je nedvosmisleno jasno kada je Larisa Tarkovski umrla od iste bolesti takođe[1]

izvor: Vikipedija

One Response to Stalker, isečak

  1. Remek delo!

    Elena
    7. марта 2012. at 01:42
    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.