DRTINA OD NIN-a

Filed under: afirmator,broj 11 - februar 2013,poezija i proza |

No1akpnsi

Ako je suditi po  tekstu „Dobrodržeći gospodin NIN “  čini se da je sa ovom književnom nagradom sve u redu. Nedostaje samo malo šlifa nekim ljudima na dodelici. Ko je štreber a ko nije. Na taj način se propušta suština cele priče. A ona je jednostavna – ova nagrada nema ni „r“ od renomea i, dodajmo, ni „o“ od objektivnosti. Setimo se samo „Semolj nečega“ ili  Abukazemovog drugara i sve će nam biti jasno. Okej, malkice smo zarotirali i zamenili ljude. Nestade Šukalo. Ali, princip je ostao isti: dajmo nagradu ili nekome ko je na našoj „liniji“ ili nekome ko je neosporan autoritet i sto godina čeka da je dobije pa eto, da i njemu damo. Ili, eventualno nekome čiji stavovi ne predstavljaju opasnost po naš sistem vrednosti. A sve pod šminkom „umetničkih vrednosti“, „izdignutih iznad politikanstva“. Nema toga, gospodo. Čisto estetsko je besmisleno kao što je besmislena tvrdnja da je Srbija neutralna jer tako piše u Ustavu. Realnost, praksa, demantuju celu priču. Probitačna slatkorečivost Aćimović- Ivkova, tvrdi patriotizam Šopove. Sneni Pavkovićev pogled. Vesela ekipa. Već duuugo vremena NIN nije dobilo delo (uz jedna-dva izuzetka)  koje zaista udara u temelje klimavog sveta u kojem živimo. I, budimo otvoreni, nema provokacije, nema nečeg što će vas naterati da kupite ili, još bolje, ukradete knjigu. Trka za ovu nagradu se svodi na prećutan dil između izdavača, članova žirija i kandidata koji su debelo zagazili u petu, šestu deceniju života a glasi: „Danas ja, sutra ti, a prekosutra, ako ga bude, svi ostali.“  Ova nagrada pokazuje ono što svi znamo – da je književnost, kad je reč o nagradama koje, indirektno, usmeravaj pisce da pišu u ovom ili onom pravcu (ako im je stalo do para i slave a kome nije) najkonzervativniji deo naše umetnosti. To je prostor prljave igre, opakije čak i od one u teatru.  Borbe za samozvane nacionalne vrednosti i veličine.  Ova otimačina o NIN-a je još smešnija zbog finansijske vizure . Naime, nagrada je ostala ista iako dinar pada. Devalvacija  tzv. dobrostojećeg gospodina NIN-a je višestruko veća od one finansijske. Moralno, etički, gospodin NIN je stariji i lošijeg zdravlja od Broja Jedan iz čuvenog „Alana Forda“ i, kao pravi Starac Klimoje, žvanjkav, užegao, prljav i dremljiv kao neki papudžijski mačor, pokazuje zapravo gde je sve zapelo. Taj čiča nije tu uprkos svemu i svima već kao dobro smišljena žvaka establišmenta koja ima podlogu u svemu onome što ne čini književnost. Šta onda treba promeniti kod NIN-ove nagrade? Otvoriti je  svim autorima koji pišu na štokavskim jezicima, promeniti žiri, povećati lovu, nagraditi nekog ko nema pedeset i plus leta, ostaviti se priče o očuvanju srpske kulture i jezika i borbe zanacion. Ali ,to onda više ne bi bila NIN-ova nagrada, zar ne?

 

Aleksandar Novaković

 

PS- Nisam ni u kakvom srodstvu sa autorkomspomenutog članka, Lj. P.N. Često prezime, to je!

5 Responses to DRTINA OD NIN-a

 1. Pa mlađahno momče ne bih se složio sa tobom u mnogo čemu.Ta tvoja osnovna tvrdnja je klimava ko Pantelija iz tvojih obožavanih stripova.Ti tvrdiš-„Već duuugo vremena NIN nije dobilo delo (uz jedna-dva izuzetka) koje zaista udara u temelje klimavog sveta u kojem živimo. I, budimo otvoreni, nema provokacije, nema nečeg što će vas naterati da kupite ili, još bolje, ukradete knjigu. Znači po tebi ti veruješ da unutar 165 romana ima „..delo koje udara u temelje klimavog sveta u kome živimo“ Ali ovi zli troje iliti“zla trojka“ kritičara koje navodiš (od 5-oro-izostavio si slučajno ili namerno Gordić -Petkovič i Miću Vujčića) nisu hteli da izaberu takav …koji udara… a ti zasigurno znaš da ima takav među 165 prijavljenih romana( možda baš tvoj ili od prijatelja)Baš su zloće ti kritičari raspolagali su takvim kvalitetnim romanima koje bi ti „kupio ili ukrao „tako nestašan i razbarušen“.Pa razbarušeni dečko napiši nešto provokativno,sruši barikade uđi u Panteon bogova tebe ne može zadržati ni „sneni Pavković“.I molim te požuri našilji tvoje pero i završi roman pre tvoje 50 godine jer posle toga se neće važiti.I naravno „Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti“

  stevan lazić
  13. фебруара 2013. at 05:33
  Одговори

 2. Stevane Laziću, nit sam ja momče, nit želim da se kandidujem za NIN-a.I, raspitaj se malo pre nego što kreneš s takvim starešinskim tonom. Svako dobro od dobitnika regionalne nagrade (veće i isplatljvije od NIN-a) za roman. Vaya con dios!

  Aleksandar Novakovic
  13. фебруара 2013. at 10:19
  Одговори

 3. Штокавски језици? На које мислите?

  Оно што зовемо српским и хрватским, заправо је један језик, да се не лажемо, а о црногорском, босанском, херцеговачком и дијалектима који се уздижу на ниво језика не треба говорити.

  – ostaviti se priče o očuvanju srpske kulture i jezika i borbe zanacion.

  У темама да. Али у односу према култури не, иначе за коју деценију неће бити ни културе, ни језика, ни национа.

  Milos
  13. фебруара 2013. at 14:36
  Одговори

 4. Složio bih se sa tekstom, ali ima jedna mala, malecka sitnica koja se previdja: NIN-ova nagrada je privatnog karaktera.
  Tačnije, nije od „državne firme“ ili državne institucije kada bi se gotovo svaka reč koja je navedena mogla uzeti bezpogovorno tačnom. Pošto to jedna privatna novina (koju ne čitam a ne znam nikog ko je čita u današnej vreme) koja daje nagradu, a iznos daruje privatna kompanija, potpuno je normalno da mogu dati nagradu po bilo kom kriterijumu: veličina slova, slog štampe, prelom, lepota fonta, naslovna stranica… Simpatičan im pisac jer je ćosav ili ima brkove, frizura kod spisateljice. Nebitno. Sa privatnim parama može se dati i nagrada koja će se zvati „Nagrada za najbolju simfoniju“ trubačkom orkestru iz Zabrnjice ili grupici jadnika koji razvlače harmoniku po gradskom prevozu.
  Bilo bi lepo da ova nagrada služi ukazivanju na nešto novo i vredno u književnosti. Ako neki put nabode neko delo, lepo. Ako ne… To su i onako novci tuđi. Ne iz mog džepa preliveni kroz porez u ministarstva i fondove za kulturu. Slična stvar je i sa nagradom Večernjih novosti, koje su, je l privatne novine.

  Tika
  14. фебруара 2013. at 08:48
  Одговори

 5. Lep razgovor.Ostri koumnista Novakovic ume da nadje teme. I da podstakne druge da odgovore. A ko je u pravu? Mladi ili stari, napredni ili konzervativni?.Mrtvo more,misle neki, nije u knjizevnim nagradama, privatnim ili drzavnim kriterijumima. Pa u cemu je? Priznajem, naveli su me da mislim da smo nerodno drustvo u nerodnim godinama koje nam je „sudbina“ nametnula u dvadeset godina evropeiziranja Srbije. Mi ne zivimo radi napretka svojih predpostavki u drustvu, privredi kulturi medijima, vec nas evropoizuje poltika svetskog, americkog i evropskog interesa.
  Narod bez drzave savremenog ciljnog upracljanja, narod pod upravom feudalnih parcela politickih strabaka i partija, narod podvrgnut politickim strastima i napastima ne moze imati drzavu sistema,Kolonizovani narod.Moj roman Savapolis su precutali politizovani mediji jer samu njemu poku[aso da govorim na ovu temu. Dragi Tasic

  Dragi Tasic
  15. фебруара 2013. at 00:09
  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.