Dragoljub Jovičić: Tajno društvo živih

Filed under: 2014,afirmator,broj-29-avgust-2014,satira |

Pisali smo već o knjigama koje su probile ustaljene aforističarske okvire politike i političkih pitanja (http://www.hellycherry.com/2013/12/zuljanje-mozga.html, http://www.hellycherry.com/2012/10/dribling-duha.html). Danas je pred nama nova knjiga, jedna od najboljih koju je potpisnik ovih redova pročitao u svom životu. Neobično, zar ne? Da na manje od osamdeset strana stane toliko mudrosti, dovoljno za nekoliko života.

Pisana iskreno, slobodno, mudro i bez zadrške, zbirka aforizama Dragoljuba Jovičića predstavlja pravo osveženje u svetu aforizama, otkrovenje, uzdanicu, utehu, sigurnu luku. Svaka je misao promišljena, porađana mesecima, ako ne i godinama. I svaka vas pogađa direktno u srce, um, samu suštinu vašeg bića. Pruža vam utehu, spas, otvoreno vam govori da niste sami na svetu, da niste jedini koji pati, moli,voli…

Crteži koji prate Jovičićeve misli, autor je skicirao, žvrljao, porađao u časovima dokolice, odmora od svakodnevice, lagano popunjavajući svet Tajnog društva živih u koji vas tiho i smerno poziva. Pridružite mu se obavezno, zakoračite u svet koji je nacrtao za vas, suočite se sa bolnim mislima sa kojima se i sam bori i nećete ostati bez nagrade. Ovo je jedna od retkih knjiga koja vam pruža odmor od života, nadu, oslonac, uliva snagu da se borite i dalje, potvrđuje da ne izgarate uzalud.

Evo i nekoliko Jovičićevih misli koje će potvrditi naše mišljenje:

 

Zen bazen

 

Pusti nek te ponese trenutak

I doživećeš večnost

 

Život je prilika za ljubav

Uglavnom propuštena

 

Ko ne voli

Larva je

Nepreobražena

 

Pakao je život bez ljubavi

 

Ne treba mi raj

Dovoljno je odsustvo pakla

 

Živeti znači smeti.

 

Da li se u sebi osećate kao kod kuće?

 

Tu smo

Gde smo

A kao da…

Nismo

 

Budi zadovoljan sobom

I nećeš biti nezadovoljan drugima

 

Najhrabriji osvajači

Osvajaju sebe

 

Velike senke

Malih ljudi

 

I pored blještavila ekrana

Ostajemo u mraku

 

Oko nas lednici otopljavaju

Između nas

Sve je hladnije

 

Ne napuštaj dete u sebi

Zločin je

 

Tamara Lujak