Dragi Tasić: Prećutani pisac

Filed under: afirmator,broj-21-decembar-2013,zabrane,zabranjeni |

Dragi-Tasic-Savapolis_slika_L_2508059– Izvaci iz pisama pisca DT. . srpskim medijima –

Letak za javnost koji mogu da koriste mediji, čuvan kod pisca romana Savapolis – DT. od 2011 do  2014

Savapolis opisuje moć srpske političke elite, predstavljene pravim imenima – par desetina – političara, ali i zaštitničku ruku Evrope nad glavom srpskog naroda. Zbivanja u romanu se bogate i ljubavnom pričom bivšeg sekretara okružnog komiteta komunističke partije i savremene mlade doktorke građanske pragmatike, koji 2008  godine –kso vladini naučniistraživači bića srpske politike – zajedno prave nacionalni program za ostvarenje srpske demokratije.

Junaci romana su političari, počev od Tadića i Koštunice do Velje Nikolića, Vučića i Čedomira Jovanovića. Naravno, u romanu su i centralna politička gospoda: Šešelj, Toma Nikolić, drug Dačić, gospoda Dulić, Ljajić pa i spasilac penzionera od pomora Krkobabić i popularni gradonačelnik Jagodine Palma.

Savapolis – i kvart Narodne brigaonice u njemu – izgradila je nova demokratija, umesto propalog Miloševićevog plana da izgradi Europolis. U toku bitaka stranaka i partija za vlast u Srbiji od 2007 do 2011, koje se, pak, nastavljaju sada i u narednim godinama, Srbija doživljava mnoge zaplete koje političari rešavaju na više desetina načina,-  što svakako mnogo koristi srpskom narodu.

Roman je objavljen 1. oktobra 2011. godine u Boru i Jagodini

Poklonjeni primerci političkim rivalima Borisavu Tadiću i dr Vojislavu Koštunici

Pismo

Predsedniče Tadiću, dostavljam Vam svoju knjigu Savapolis. Ako hoćete kupite je, ili primite je na poklon. Ako Vam se ne svidi, vratite je. A možete i da je platite i da je vratite. Ili, zadržati je bez odgovora. Uveravam Vas da ste Vi  –  u ovom romanu,  – uz više od dvadeset aktuelnih političara Srbije, sa njihovim imenima, prošli najgore. Šta bi se, tek, reklo za Nikolića, Vučića, Evroljuba Dosića ili regionalca svih regiona, Dinkića?  Čak i za g penzionerskog šefa Krkobabića

Napomena. Slično pismo pisac je uputio i dr Koštunici Ispod teksta oba pisma stavljena je i Fusnota u kojoj im pisac objašnjava i sledeće:

Moju prvu knjigu, Jestoniju o balkanskim ratovima, pre dve godine poslao sam iz poštovanja Dodiku, sa predlogom da je tamo Srbi objave u Banja Luci, ali njegova služba mi nije ni potvrdila da je knjigu primio ili bar pogledao. Inače, u pismu Dodiku podržao sam njegovo protivljenje Tadićevoj Srebreničkoj rezoluciji, jer u mojoj Jestoniji iz 1999. godine Markale i Srebrnica izgledaju drugačije, no u srpskoj savremenoj izvinici.

Pisac  zamera medijima

 Po objavljivanju mog romana Savapolis 1. oktobra  ove godine, iz Bora sam redakcijama naslovnih medija poslao po primerak svoje knjige „Savapolis“ s nadom da će objavti vest o izilasku te knjige. Uvažavam prezaposlenost novinara i medija; ovih dana su na mnogim beogradskim ulicama psi ujeli više građana, a i Gej populacija je vrlo nezadovoljna povredom prava na svoja šetanja pred negej-nepopulacijom, što mediji ne smeju da ne objavljuju, bar toliko puta, dok se to ne utuvi srpskom narodu u mozak. Sloboda medija i novinarske slobode ne dopuštraju mi, da tražim ono što te slobode neće. Ipak, postoji običaj da se poklonoprimaoci darovanih knjiga zahvaljuju piscima. Ja ni to ne tražim, ali kao građanin očekujem samo potvrde naslovnih medija da su dobili primerak satirične knjige „Savašpolis – Ljubav u Savapolisu, roman o ljubavi, političkim strastima i napastima“.

Generalnom Sekretaru Skupštine Srbije

Gospodine, Dostavljam Vam lični poklon, tri primerka mog romana Savapolis: za Vas, Predsednicu Skupštine Slavicu i Ministra kulture, ranijeg Predsednika Skupštine Markovića. Poklon – ličnostima značajnim za rad Skupštine Srbije. Potvrda o prijemu knjige učinila bi mi zadovoljstvo.

Ni sekretar, kamoli daroprimci, nisu elektronski uputili piscu reč „hvala“ za pokonjenu knjigu

Borskoj televiziji

 Mislim da borska televizija treba da formira trezor dokumentarnih.filmova o borskim stvaraocima u kulturi i u drugim oblastima. Pisac sam deset knjiga, bar u sedam u nekom od segmenata one opisuju zbivanja u Boru od 1942 do 2010g. – kad je moj roman „Žunkelji“ proglašen borskom knjigom godine. Ne tugujem za „televizijskim licem“ prošlo mi je vreme za slikanje, ali knjige postoje. Borske su pa razgovori o njima sa pet šest mojih prijatelja – pisaca, pesnika i profesora književnosti, trebalo bi da budu zabeleženi u Borskom trezoru.

Predlog je ponovljen i elrktronskim pismom. Niko piscu nije odgovorio, ali sekretarica direktora televizje je zabeleđđđđđđđla i lično obećala borsko jagodinskom piscu da će biti pozvan nana razgovor sa direktorom – na koji borski pisac čeka dve godine.

Direktor je „kadar“ stranke koja jr imala predsednika Tadića u državi, jednog od junaka Savapolisa. Televizija nije uputila ni zahvalnost piscu za poklonjenu knjigu.. Nije ga ni obavestila da je knjigu primila preko pošte i zadržala..

Pismo poznatom novinaru glavnom uredniku poznatop glasila u Beogradu

Na početku „Svapolisa“, knjige koju Vam poklanjam, priznao sam krivicu za nedela učinjena njome – srpskim živim političarima. Naknadno, priznajem krivicu i prema Vama što sam „prepisao“ neke Vaše poglede na stvarnost srpske političke elite.

Ako ovaj roman pročitate, poslaću Vam na proleće “Savapolis dva“; on raste u mom laptopisu. Nastvlja ovu knjigu, počev od letošnje predsedničke posete spajanju Mosta na Adi, pa preko kosovskih barikada do „hipnotisane gomile“ u srpskom plićaku „biroamnezije“ (pomenute u ovoj knjizi na str. 163).

Protest medijima

Za glavne urednike medija: RTB Beograd, Be 92, TV Hepi, Politika, Blic i Večernje novosti.

Detalj o srpskom medijskom oklopu i dirigovanom informisanju javnosti koja „ima pravo da zna sve“.

Po objavljivanju svoje knjige Savašolis – u Boru i Jagodini – prvih dana oktobra ove 2011. godine redakcijama naslovnih medija poslao sam po primerak sa naivnom nadom da će darovani objavti vest o njenom izlasku.

Ja, zavisnik medija, očekujem da mi naslovni mediji potvrde imejlom, da su dobili primerak skromno, ali lepo opremljene knjige. Takav gest prema meni, „provincijskom“ piscu, učinile su narodne biblioteke – pre pet godina. Od 135 biblioteka u Srbiji – 93 su potvrdile, pismom ili imejlom, prijem darovanih primeraka mog epa „Jestonija“ i romana „Između dva bela brega“.

Ledeno ćutanje

Opet o borskoj televiziji

Odlomak iz pisma koje je pisac uputio Baju Džakoviću, jagodinskom pesniku, piscu i novinaru – okotbra 2013.

„Postoji, ipak, jedan izuzetni medij koji se oglašavao povodom mojih novih knjiga – ranije – pa i ove godine. Smislih letos u Boru „javni prijem kod pisca o petnajestoj godišnjici njenog izilaska iz štampe u Jagodini godine 1999.

Mene odista poseti toga dana deset mojih prijatelja i jedan mladi kritičar iz Kruševca, koji je – kao profesor književnosti i jezika pisao – javno pisao da je moja Jestonija „značajno delo srpske epolirike“. Na „prijem kod pesnika“ pristupi i Borska televizija. Pomislih, direktor, kome sam nudio razgovor o mojim knjigama – bezuspešno dve godine – odlučio je da televizija objavi reportažu o delu i piscu i po vrućini zategoh kravatu. Tako mene – borskog i jagodinskog pisca – kamera je snimala i slušala moju književničku reč čitav minut ipo. Zatim toliko i kritičara Jestonije. I još tri  minuta slikala je moju kuću i baštu, mozaik u kući i poređane knjige na stolu – onako kako ih poređa po boji i podiže uspravno snimatelj.

I. ta emisija napravi u Boru veliki učiiak. Istina, snimljeni materijal je skraćen upola, ali emitovan je rano ujutru kad je ceo  grad kod kuće – u krevetu. Nisam video emisiju ali sam dobio besplatno disk.koji ni ja ni moj kritičar nismo uspeli da otvorimo na kompjuteru – bio je ikompaktibilan.

Najzad, shvatih da ja nisam samo prećutani nego i nekompaktibilan književnik.

Dragi Tasić

* napomena: stavovi iskazani u ovoj rubrici nisu obavezno i stavovi redakcije Afirmatora