DELA ZA NOVO DOBA. Akvizicije Galerije Matice srpske 2001-2011. Piše: Milana Šašić

Filed under: broj 10 - januar 2013,vizuelne umetnosti |

72225_525915630772045_978159772_n 

Od 15. januara do 23. februara 2013. godine u Galeriji Doma Vojske Srbije, trajaće izložba „Akvizicije Galerije Matice srpske 2001-2011.“ Posebnost ove izložbe leži u njenom velikom značenjskom karakteru kako za funkcionisanje i dalji razvoj same institucije kakva je Galerija Matice srpske, tako i za očuvanje tradicije i doprinos nacionalnoj umetnosti novog vremena.

Od mnogobrojnih umetničkih dela, kojih je bilo preko 1000, koja su u periodu od deset godine prispela u Galeriju Matice, autorke, Jelena Ognjanović i Aleksandra Stefanov, ovom izložbom i pažljivim odabirom obuhvatile su najreprezentativnija dela koja na najbolji način oslikavaju akvzicionu politiku Galerije, kao i razvoj nacionalne umetnosti određenog perioda. Dela domaćih autora poput Konstantina Danila, Pavla Simića, Đure Jakšića, Uroša Predića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića, Vladimira Veličkovića i mnogih drugih, bila su deo stalne postavke i više puta su bila gosti drugih izložbi i bivala predstavljena u drugačijim konceptualnim zamislima, sada tek drugi put spojena jednom idejom akvizicija, koja je javnosti predstavljena na kroz izložbu i publikaciju. Prvi sličan presek, radova koji datiraju od 1946. do 1950., priredila je takođe Galerija Matice srpske. Ovakav način prezentovanja radova omogućava i nestručnoj publici i javnosti da bude upoznata sa razvojem umetnosti i njenom vrednošću, da ih ocenjuje i bude uključena u njihov odabir. Takođe, autorima daje uvid u funkcionisanje, poređenje i kategorizaciju spostvenih radova u odnosu na druge.

487264_525915524105389_1799872491_n

Različiti su načini kako dela dolaze do Galerije. Otkupi, donacije, pokloni, spomen zbirke, odraz su potrebe za intelektualnim i materijalnim ulaganjem u umetničko stvaralaštvo i njegovo očuvanje. Procene i analize vrednosti, sistematski rad na kreiranju stalne postavke i dopune najvrednijim delima nacionalne umetnosti, kao i planski otkupi, rezultirali su nastavljanjem tradicije uspešnog poslovanja koje vodi ova ustanova. Iako uslovljeni finansijskim prilikama, određenim zakonom, kao i ponudom tržišta, broj otkupljenih dela, koja prevashodno imaju kvalitet, je zavidan. Među slikama koje su odabrane da prezentuju ovaj desetogodišnji rad našli su se crtež Nacionalni spomenik kosovskim junacima, Petra Ubavkića iz 1889., portet Verice Pavlović Petra Dobrovića iz 1932., Milena Pavlović Barili Devojčica Jelena (Lola) Kolesnikov iz 1932., Đorđe Andrejević Kun, Rudari (bez naziva), 1934. Nažalost, nisu sve slike deo beogradske postavke, ali je ta činjenica dobar podsticaj za posetu Novom Sadu, i dobar način da se pokrenu svi pasivni ljubitelji umetničkih dela, da se oživi kretanje publike i putevi umetnosti. Dinamika koja je proizvod povezanosti između muzeja, galerija i drugih ustanova slične prirode, između dva ili više gradova, i pobuđivanje emocija i želje kod publike, što se kod nas događa veoma retko ili u okviru manifestacije Noć muzeja, bar na kratko, postoji u ovim zimskim mesecima u periodu trajanja izložbe.

Premijera ove izložbe prvo je upriličena u matičnom gradu Galerije, Novom Sadu, a zahvaljujući saradnji ove dve velike i važne institucije, stvorena je mogućnost da ona bude predstavljena i beogradskoj publici. Često neke važne izložbe ostaju nezapažene i neposećene, a posle i zaboravljene. Ovakvom saradnjom doprinelo se i rešenju čestog problema dostupnosti umetničkih dela, a samoj izložbi pružena je prilika da se predstavi pred novom publikom i tako nastavi da živi.

 

Verujemo da smo realizacijom pve izložbe nastavili put zapisan olovkom naših prethodnika, istrajavajući u svojoj ideji da samo poštujući tradiciju stvaramo tradiciju“

 

Mr Tijana Palkovljević

Upravnica Galerije Matice srpske

66451_525915217438753_2041722727_n

 

Godinom osnivanja Galerije Matice srpske smatra se 1847. godina kada je u Budimpešti u okrilju Matice srpske osnovan Muzej, iz čije umetničke zbirke je proistekla Galerija Matice srpske. Od samih početaka Galerija se bavi prikupljanjem, čuvanjem, proučavanjem, izlaganjem i interpretacijom umetničkih dela srpske kulturne baštine. Galerija Matice srpske, 1958. godine preseljena u današnju zgradu na Trgu galerija, svojom stalnom postavkom i povremenim izložbama, teži da bude mesto edukacije publike o razvoju umetničkih ideja, o umetnicima, delima i patronima u našoj sredini.

(Sa sajta Galerije Matice srpske)