DAN SRPSKE SATIRE

Filed under: 2014,afirmator,broj-23-februar-2014,info |

Beograd, 12. februar – Dan srpske satire, ustanovljen je povodom 16. februara, kada je 1873. godine rođen najveći srpski satiričar Radoje Domanović, i biće prvi put obeležen ove godine nizom događaja u organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga, Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva.

U četvrtak, 13. februara u 12 časova satiričari Aleksandar Baljak, Vitomir Teofilović, Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović posetiće osnovnu školu „Radoje Domanović“ na Novom Beogradu u kojoj će učenicima govoriti o piscu čije ime nosi njihova škola i kazivaće aforizme za decu i mlade.

Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga za najbolju knjigu aforizama u prošloj godini biće dodeljena 14. februara u 12 časova Milanu Todorovu, za knjigu „Pokori se i počni“, u Udruženju književnika Srbije, u Francuskoj 7.

Istoga dana Aleksandar Čotrić predstaviće u Pirotu, pred učenicima osnovnih škola, Antologiju srpskog aforizma za decu „Razdeljak“ i knjigu humorističkih priča za decu „Ozbiljno smešna knjiga“.

Na dan rođenja Radoja Domanovića, 16. februara delegacija sastavljena od predstavnika BAK, Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva položiće cveće na bistu ovog pisaca na beogradskom Kalemegdanu. Tom prilikom savremeni satiričari održaće prigodno slovo o autoru „Stradije“, „Dange“, „Vođe“ i drugih neprevaziđenih satiričnih pripovedaka.(kraj)

BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG