DAN GNEVA – NACIONALIZAM, KLERIKALIZAM I NOVI FAŠIZAM

Filed under: afirmator,broj 11 - februar 2013,društvo |

antifascism

Na dobro posećenoj  tribini Betona u Centru za kulturnu dekontaminaciju, održanoj 14. februara, govorili su Filip David, Mirko Đorđević i Ivan Čolović. Razgovor je vodila Irena Javorski. Kroz razgovor se provlačilo nekoliko osnovnih pitanja: povezanost države i crkve, nacionalnog i verskog, klerofašizma i društvene represije.  Mirko Đođrević je tako istakako da je u crkvi bilo ljudi od kojih se SPC i dan – danas nije ogradila. Reč je o patrijarhu Varnavu koji je tridesetih godina pisao panegirike Adolfu Hitleru. S druge strane spomenut je Nikolaj Velimirović koji je, „tražeći Boga našao Ljotića„. Kanonizovan, sa dva dana u crkvenom kalendaru, antisemita, klerikalac i fašista, Velimirović je, ne zaboravimo, držao posmrtno slovo na odru Ljotića. Filip David je, govoreći o podeli među desničarskim organizacijama, naglasio da postoje one koje su neregistrovane i , samim tim, ne mogu se ni zabraniti  ali, s druge strane, fašistoidne organizacije postoje, registrovane su i nesmetano funkcionišu. Desni spektar je prilično šarolik – od srpskih „rasionalista“, „Naših“; „Obraza“ do „Dveri“ koje su registrovane kao politička partija. Nacisti, fašisti, totalitaristi, ekstremna desnica,  svi se oni nalaze u saglasju kad je reč o osnovnim opsesijama, tzv. pitanjima od „nacionalne važnosti“.Ono na čemu se sve ove organizacije nalaze je, naglasio je David, glorifikacija Ratka Mladića, Radovana Karadžića i pomenutog Nikolaja Velimirovića.  Ivan Čolović je govorio o „Delijama“, navijačkoj organizaciji čiji lideri imaju 40-50 krivičnih prijava per capitem ali sede sa političarima i funkcionerima i ravnopravno vode razgovore. Iako su, na prvi pogled, samo navijači oni su, u suštini, borbena pesnica i neko ko rešava !“peljave poslove“ za režim,  povezani sa doživljavanjem „sabornosti“, „pravoslavlja“., „svetosavlja (izmišljotina ruskih desničara iz „Zagranične crkve“)“ i „nacionalnog identiteta“. Jedna od najsmešnijih činjenica je prepiska članova ove navijačke grupe na forumu. Zaključeno je tako da, ukoliko u tuču ulaze junački, ne bore se „jajarski“ protiv drugih navijača, Bog može da im oprosti i da razume njihovo oslobađanje navijačkih strasti.

U Srbiji je, što se može izvući kao zaključak, danas aktuelan poseban, „puzeći“ fašizam, oličen u palančkoj atmosferi, u poistovećivanju verske pripadnosti (koja bi trrebala da bude nadnacionalna, univerzalna) sa nacionalnom, u hvalospevima koji su se čuli od vladike niškog o „simfoniji“ crkve i države ( potpun sklad, stapanje, ne muzičko delo), nacionalistički kič koji je, od Konstantina Velikog napravio, maltene, Srbina i pompeznoj proslavi 1700 godina Milanskog edikta iz 313. godine (tolerisanje hrišćana na  teritoriji Rimskog Carstva). Dovoljno je, dakle, da jedna partija, SNS  konkretno, dobije većinu na sledećim izborima, osloni se na desničarske ekstremiste plus neizbežni navijači plus navedeni rasionalisti i skinhedi i doći će do ukidanja ono malo prava što još imamo u zemlji. Ne zaboravimo – predsednik države je četnički vojvoda i svoje titule se nikad nije odrekao, naša vojska je puna zločinaca iz eks-jugoslovenskih ratova a za borbenu doktrinu su želeli da uzmu Velimirovićevu ideologiju, crkva se stopila sa državom, policija je korumpirana, narko-dileri izvrdavaju zakonu, rasizam je u porastu, skepsa prema EU  takođe a, da stvari budu još luđe, zapljusnuti smo zahtevima za „patriotsko“ u umetnosti. Čini se da taj dan gneva i nije toliko daleko. 

 

Aleksandar Novaković

One Response to DAN GNEVA – NACIONALIZAM, KLERIKALIZAM I NOVI FAŠIZAM

 1. Скепса према ЕУ и није нешто лоше – то је ионако мртвац који се батрга, и што умирати с њим?

  Што се Николаја Велимировића тиче, нисам читао његова дела, већ наилазио понегде на одломке који су ми се свидели, али за Варнаву и Хитлера нисам знао до сад.

  Прослава 1700 година Миланског едикта није ништа лоше. Шта томе фали?

  Да, Двери, Наши и слична удружења блиски су реакционарним идеологијама, а настали су због климе у друштву. Људи не желе да прихвате неке ствари које нам се намећу као нацији, и онда, не знајући како другачије и боље, одговарају на тај начин.

  Навијачи јесу велики проблем, а за светосавље баш и нисам сигуран да је верски правац, нити ми је јасно шта се под тим појмом подразумева.

  Слажем се с нечим у чланку, а с нечим не, а за Двери и Наше баш ћу отићи на сајт и погледати им програм да видим јесу ли у питању фашисти и нацисти.

  Milos
  15. фебруара 2013. at 14:27
  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.