Da li je moguće?

Filed under: afirmator,broj 05 - avgust 2012,društvo |

Piše: Predrag Milojević

Prema pisanju sajta B92, Andrićev institut u Višegradu će dodeljivati godišnju književnu nagradu od 100.000 evra. Nagradu će uručivati predsednik Republike Srpske i u nekoj kombinaciji će nositi Andrićevo ime, a odnosiće se na slovenske zemlje istočne Evrope. Kusturica u izjavi za Novosti tvrdi i da će se nagrada ipak odnositi na pisce i dela iz celog sveta. Nagrada će biti finansirana od zarade novosagrađenog kamenog zdanja nazvanog Andrićgrad.

Do sada, najveće novčane nagrade iznosile su 10.000 evra za VBZ, 8.000-10.000 za Nin, te još neke jednokratne i sl., ali nijedna blizu cifre od 100.000, koliko se obećava u Republici Srpskoj. Ova nagrada bila bi po visini iznosa iznad Bukerove od 65.000, a u rangu Servantesove od 120.000 evra.

Glupo bi bilo da se zanoveta što je nagrada ovako velika, eto, reći će – nikad nisu zadovoljni, da je nagrada 1000 evra, žalili bi se što je mala… Ipak, ne možete da se ne zapitate da li je moguće da siromašna zemlja poput Republike Srpske ima novca da dodeljuje ovako visoku nagradu? Sličnog su mišljenja i pisci iz RS koje je anketirao potral frontal.ba. Obrazloženje koje nude organizatori / upravnici / vlasnici je da će se Andrićgrad samofinansirati i imati novca i da finansira druge kulturne poduhvate. A šta ako ova turistička organizacija ne zaradi toliko novca neke godine? Ko će onda dodati novac? Jedini logičan odgovor je da će to biti vlada RS, što nas vraća na pitanje koje smo ranije postavili.

Ova nagrada i Andrićgrad ubuduće neće imati mnogo kritičara u književnom svetu, jer ko bi se zamerao nekome ko daje tolike pare? Niko normalan, pa će Andrićev višegradski institut imati prilično pristalica. Barem dok se ne objavi spisak dobitnika, kada će se kao kritičari pojaviti oni koji su ljubomorni što nisu dobili nagradu. Kakva god da je i od koga je nagrada, ljudima je novac apsolutno najdraža stvar u životu.

One Response to Da li je moguće?