Ćuti – glup si!

Filed under: afirmator,broj 08 - novembar 2012,društvo |

 Objavio: Afirmator

U sveopštoj trci, gde foto finiš utvrđuje ko će da bude luđi & gluplji, izdvajaju se neobični učesnici, za koje smo mislili da jašu neke druge konje. Da vidimo, dakle, šta imaju da kažu poznati, a ipak besprizorni junaci srpskohrvatske istorijske povijesti.


Poznaje se ko je komunista, vedra čela i obraza čista

Ko bi rek’o i dal’ je moguće, ali Vedrana Rudan se po svemu sudeći istakla: “Oduševljena sam. Ja sam od prvog časa bila uz Gotovinu, on je meni oduvijek bio heroj, a ne zločinac i tome sam i pisala. Očekivala sam robiju, što drugo očekivati od Haaga. No, iznenadili su me, naravno, ugodno. Ovo je važan dan za sve hrvatske građane” (index.hr).


Zbilja dirljivo

Sanja Doležal je odležala svoje: „Nadala sam se takvom rezultatu, ali moram priznati da sam strahovala. Očekivala sam to, ali nikad ne možeš znati što se može dogoditi, uvijek se sjetim prvostupanjske presude. Naravno, sad sam presretna, čak su i suze potekle“ (index.hr).


Zglajznuo glazbenik

Davor Gobac: „Super mi je to, totalno neočekivano. Mislio sam da će kazna biti smanjena ili tako nešto, ovo me baš iznenadilo. Slažem se s odlukom, baš mi je drago zbog njih“, rekao je glazbenik (index.hr).


Patriotizam za snobovsku upotrebu, vrsta do sada neistražena, ali borba traje svakog dana

Također je na presudu putem Facebooka reagirala i TV voditeljica Antonija Blaće koja je napisala: „Patriot, ne nacionalizam… razlika između Hrvata i Hrvatine je kao razlika između seljaka i seljačine… ljubav i dostojanstvo…“ (index.hr).


Bez starca nema udarca

Javio se i poznati pjevač Oliver Dragojević, koji je presudu pratio na televiziji, naglasivši kako ga je odluka suda iznenadila, no da je bila itekako ispravna. „Napokon pravda. Nisam znao što će sud odlučiti, to je vrlo teško procijeniti. No, na početku čitanja vidjelo se da sve to ide u pozitivnom smjeru. Ja osobno poznajem generala Gotovinu i znao sam da nije odgovoran za ono za što ga se tereti. On nije trebao biti unutra. Malo je teško pričati o tome, skupi se u grlu, znate. Sretan sam, ovo je važan dan za Hrvatsku“ (index.hr).

Dele sve, ko braća gaće

A da stvar ne bude zbrkana, te da i mi konja za trku imamo, pobrinuo se narodni heroj poznat kao Šljivo: „Ti generali su tamo bili sa mnom krajnje korektni. Nama je svima drago kada se neko odande izvuče. Baš taj Markač mi je sto puta spremio da jedem i donosio mi je hranu u ćeliju. Dobro je kuvao, a politiku i ružne stvari smo ostavili u prošlosti,  kaže ovaj bivši oficir JNA“ (telegraf.rs).