Crveni prsten

Filed under: afirmator,broj 07 - oktobar 2012,satira |

Ekstremno debeo. Nalik pokretnom buretu. Kratko ošišan. Sebičan. Prostak. Uvek znojav. Prepotentan.  Nadmen. Tvrdica. Samoljubiv. I svadljiv.

Ovo je, ukratko, portret ortodoksnog Balkanca. Mrzoevropejca. Taze veleposednika. Novokapitaliste. Vlasnika ogromnog prstena. Onog na malom prstu desne ruke. Koji nosi kao statusni simbol. Znak prepoznavanja među istomišljenicima.

Čudan je taj  njegov prsten. Sa velikim crvenim  kamenom.  Kažu da je od zlata, platine i brušenog dijamanta. Da je koštao  bogatstvo. Za njega bi, vele, lekar morao da radi puna tri radna veka!

 Na kamenu prstena prelama se svetlost. Dnevna i noćna. Kao i sve ono što se događalo na Balkanu. Staništu vlasnika crvenih prstenova. U njemu se ogledala cela državica. Ma, čitav region! Sa sve propalim preduzećima. Lošim putevima. Zagađenim rekama.

Na vrhunski obrađenom kamenu vide  se  osiromašni gradovi i sela. Zaparložene njive. Trošne kuće.  Opljačkani i zapušteni ljudi.  Gladna deca. Iznemogli starci.

Vide se i prljave ulice sa kojih se  širi  zadah smrti. Zajedno sa smradom trulih  tela ljudi i životinja. Raskomadanih.  Od strane pobesnelih pasa i – kanibalista.

Ružnoća. Prljavština. Zloća. Neizmenično se smenjuju. Ovde. Odavno.

Nigde lepote. Dobrote. Radosti. Samo tuga. Jad. Glad.

Jedino je vlasniku prstena  dobro. Čak odlično. Kao i drugim nosiocima crvenog prstena.

Oni su preživeli tuce ratova. U koje su ušli kao sitni trgovci. A izašli, uz pomoć političara, kao  bogataši.  Ratni profiteri.

Nadživeli  sve promene. Zato što su uvek  bili na strani vladajućih. Preživeli tranziciju. Kada su jeftino i na kredit kupovali fabrike. Od potkupljene državice.

Što je bilo gore, njima je bilo bolje. Umnožavali su  bogatstvo. Nemilice.

Bogate se i dalje. Na muci naroda. Sve  okrutnije. Krvoločnije. Poput lešinara. Mnogi su  poludeli.  Od želje za novcem.

Oni…Vlasnici crvenog prstena.

Mića M. Tumarić