“Čist srpski film u 2013. godini“ kao podrška protestu “protiv ubijanja kulture“

Filed under: 2013,afirmator,broj 15 - jun 2013,film |
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Branko Radaković

Poznati mladi multimedijalni umetnik i sineasta Branko Radaković završio je juče, 21. juna, svoje novo kratko eksperimentalno ostvarenje pod nazivom “Čist srpski film u 2013. godini“ i rešio da ga odmah nakon realizacije i javno objavi na YOU TUBE-u. Učinio je to danas, 22. juna, kako bi dao javnu podršku protestu “protiv ubijanja kulture“.
Radaković izjavljuje da će rado podržati svaki protest koji se bori protiv lošeg stanja u kulturi i da je najvažnije da se istraje u toj borbi koja je tek započeta.
Branko se, već dugo godina, pre svega, kroz filmove obračunava sa kičom i neukusom kojim je Srbija zasuta putem medija i često je ukazivao na probleme i kritički vršio osvrte na mnoge loše pojave pred kojima je društvo veoma često zatvaralo oči.
Branko je svojevremeno i kroz pisanje kolumni oštro osuđivao mnoge nekorektnosti kojima je kultura bila izložena, a ove godine u dva intervjua je progovorio o tome kako već dugo želi da organizuje protest “Za kulturu“. Prvi put je o tome javno progovrio u aprilu ove godine, a u nedavno datom opširnom intervjuu za sajt “Trablmejker“ je, između ostalog, izjavio:
“Već dugo želim da organizujem protest pod sloganom ‘Za kulturu’, u kojem bi pravi umetnici koji razmišljaju svojom glavom izašli na ulice i samo šetali i ćutali ali nažalost, izgleda da ova naša sredina još uvek nije zrela za takav poduhvat, pa sam onda zamislio, ako niko nema petlju za tako nešto, da izađem jednom sam i prošetam Knez Mihajlovom uz pratnju jednog policajca. To bi bio moj prvi zvanični performans, gde bih bio obučen u zatvorsko odelo sa nalepnicom ‘Za kulturu’ i sa lancima oko ruku i nogu. Trebalo bi da mi odobre to, jer to je performans, a koliko znam po svetu se šetaju obnaženi umetnici, pa nikom ništa. Mislim da bi bila sramota kad mi ne bi to dozvolili.“
Početkom marta 2013. Radaković je, kao što je to poznato, završio svoj drugi dugometražni dokumentarac “Kultura cveta“ koji predstavlja kritički vrhunac u njegovoj dosadašnjoj filmskoj borbi protiv socio-političke torture koja se vrši nad kulturom. Ovaj dokumentarac je imao premijeru 28. aprila 2013. u Domu omladine na BELDOCS-u, a našao se i u katalogu koji je bio namenjen za predstavljanje najznačanijih ostvarenja iz domaće produkcije na najvećem filmskom festivalu na svetu, u Kanu.

 

 

“Čist srpski film u 2013. godini“ možete pogledati ovde:

3 Responses to “Čist srpski film u 2013. godini“ kao podrška protestu “protiv ubijanja kulture“

 1. Чиста српска глупост!

  Ко може да убије културу ако је уметник непрекидно ту, присутан са својим питањима и одговорима, својим виђењен света? Тражити помоћ од државе за сопствено стварање, то је коа продати се ђаволу.

  Milan Georges Burovac
  22. јуна 2013. at 14:48
  Одговори

 2. Mediji ubijaju kulturu – TV, štampane novine… a što se tiče novca, koliko znam, Radaković radi bez dinara svoja dela. Za prave umetnike nema zime.

  Ivan
  22. јуна 2013. at 19:01
  Одговори

 3. Postovani mladi srpski reditelj Branko Radakovic je odavno -i pre mnogih sadasnjih, aktuelnih- bio i ostao prvoborac ZA KULTURU. On je na problem unizenja, marginalizovanja i degradacije kulture ukazivao javno, i pismeno i usmeno, godinama unazad u svojim tematskim i kolumnistickim radovima, a pre svega, svojim licnim filmovima koje jeste istinski radio bez ikakvog budzeta od strane i pomoci-bilo cije. „Cist srpski film u 2013. godini“, misljenja sam /iako dobar i sa par krucijalnih momenata/ nije Brankovo najbolje umetnicko delo. Ne treba ni da bude, jer Branko Radakovic svom filskom CViju i portfoliju ima 30 fantasticnih komada /filmova/ od kojih su pojedini zasenili svet /Brazil i Kan, konkretno/. U svakom slucaju, izuzimanje Brankovog uticaja na javno mnjenje bilo bavljenjem njegovom primarnom delatnoscu /reziranjem filmova/ i sekundarnom /odmereni i primereni mestu i trenutku, nastupi u javnosti, govore u prilog tome da ovog umetnika treba postovati mnogo vise nego sto je to do sada bio slucaj. Milan B. Popovic, pisac, novinar, kriticar i publicista http://www.MolitvaTetoviranogSrca.com

  Milan B Popovic
  23. јуна 2013. at 06:24
  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.