„Čarna šuma“, Jasmine Malešević

Filed under: 2014,afirmator,broj-24-mart-2014,info |

Objavljena je nova knjiga „Čarna šuma“, Jasmine Malešević, Print 2 Print, Beograd, 2014.

(može se naručiti pouzećem: office@stamparija2p2.com, 300 din + ptt).

Lirsko-erotska poezija u prozi. Predgovor je napisala: Todora Škoro, pesnikinja. Pogovor je napisao: Nenad Novak Stefanović, pisac i novinar Politike.

Iz predgovora Todore Škoro:

Kao i svaki dosadašnji poetski iskorak Jasmine Malešević, i ovaj je od sedam milja.

Njeno novo stihotvorenje, formom lirska poema, ili poetski roman, a sadržinom oda žudnji i strasti na jedan jedini, čini se ispravan, panteistički način, kao i znalačkim izborom pesničkih sredstava, spoj je antičke i moderne poetike kakav se retko sreće.

„Čarna šuma“ u svojim stihovima krije jednog setnog i melanholičnog Tagoru, odiše prečistom senzualnošću jedne „Pesme nad pesmama“, ali i manirom izabranih savremenih, modernih pesnika.

Imenovanjem svojih lirskih „junaka“, Lepа Devojkа i Lepi Pesnik, Jasmina Malešević nepogrešivo naglašava suštinu pevanja (lepota, pre svega!), ali i suštinu života, a žudnju, strast i ljubav sasvim precizno naziva Čarnom šumom. U toj šumi i slavuji i med, i lišće i Ognjeni zmaj, i Čarna ptica, i ples, i Čarobnjak i mahovina, u toj vrtoglavoj strastvenoj igri imaju tačno određeno mesto, oni su vojnici u ovom ratu za dosezanje žudnje. Hrabri, kao i pesnikinja, da zakorače u tu čarnu (crnu, mračnu, neispitanu, opasnu, čak) šumu, da u njoj pronađu svetlost, da od nje (žudnje) načine Svetlost, jer ona to svakako i jeste.

Iz pogovora Nenada Novaka Stefanovića:

Jasmina Malešević se javlja svojom šestom pesničkom knjigom u prepoznatljivoj tematici metafizičke erotike, ali i u jednom svežem ključu za čitanje prepešačenih osećanja. Dosledna u temi, kao da time sebe izaziva i ohrabruje na traganje, blisko lutаnju, za novim jezičkim damarom. Uporni čitalac njenih knjiga biva nagrađen sablažnjivim otkrićem o neverovatnoj mogućnosti umnožavanja ljubavnih poetika! Naizgled je odnos muškarca i žene u delima naše pesnikinјe sveden na ono što je još predantički zapis postavio kao okvir mogućeg, a čemu je starozavetni hor sveštenica ljubavi učvrstio ritmičku meru. Međutim, uprkos tom prvom i najpre površnom utisku blagodat novog nam se, ipak, otkriva kao radost otkrića u već ispitanom prostoru. Pronicljivo uvračavanje istog dovodi izraz Jasmine Malešević do granice na kojoj se moramo odlučiti da li je sledimo ili odustajemo. Shvatamo da se ona zapućuje u suprotnom smeru od onog kojim većina ide. Prekoračenje granice uobičajenog odvodi čitaoca u predeo bajke.

O autoru:

Jasmina Malešević je rođena 18.10.1962. godine u Beogradu.

Pesnik, veterinar, obućar.

Član je Udruženja književnika Srbije.

Objavljene knjige:

Rođeni iz iste smrti – poetski dijalog o ljubavi

Jasmina Malešević & Vojislav Brković, SFAIROS 1990.

Skarabeg – Jasmina Malešević, SFAIROS 1992.

Adame ne ljuti se – Aleksandra Slađana Milošević & Jasmina

Malešević, Draslar Partner, 2001.

Jadi mladog anđela – Jasmina Malešević,

Asocijacija Ars et Norma, 2010.

Dnevnik urbane sirene – Jasmina Malešević, Draslar Partner, 2013.