Bezruki

Filed under: afirmator,broj 05 - avgust 2012,satira |

Čudo se dogodilo u zemlji Srbiji. Narod došao na vlast! Ne političari, već  pravi predstavnici naroda! I odmah doneli dve važne odluke. Prva – smanjenje poreza. Drastično. Druga – uvođenje novih kazni za lopove. Drakonskih.

Tako bi odlučeno da se svakom običnom lopovu  izrekne kazna bičevanja. Po pedeset udaraca. Pred publikom. Ista kazna primenjuje se prema lekarima, profesorima i državnim službenicima koji primaju mito.

Malo većem lopovu, onom što obija prodavnice, pljačka benzinske pumpe i banke, za kaznu se odseca leva ruka. Bez desne ruke ostaju individue tipa: siledžija, ucenjivač, reketaš, privredni kriminalac,  mafijaš…

Za lopine od formata, poput direktora državnih firmi, ministara, novokomponovanih bogataša, sponzora političkih partija i sve druge koji potkradaju narod i državu, predviđen je gubitak  – glave. Sa sve bradom.

Narodna policija vredno krene u akciju. Počne masovno hapsiti lopuže. Narodna tužilaštva su danonoćno
pisala optužnice. Narodni sudovi udarnički sudili i, za razliku od bivših, izricali presude. Valjano sročene i u duhu zakona, pa viši sudovi nisu preinačavali presude.

Posla je bilo preko glave. Deficitarni su bili dželati. Zato su mnogi počeli da se bave ovim unosnim zanimanjem.

Za kratko vreme  odsečeno je  na desetine hiljada ruku!  A, boga mi, i glava.  Bezruki su postali mnogi šefovi, podšefovi, biznismeni, političari, vladini ljudi, tatini sinovi…

Posle godinu dana,  svaki treći građanin ostao je bez jedne ili obe ruke. Svaki deseti  bio je bez glave. Srbija je, zahvaljujući doslednoj primeni pravde, postala zemlja sa najvećim brojem invalida u svetu. Pisalo je u dnevnim novinama.

Tog trenutka  zazvonio je telefon. I ja se probudim. Prestrašen. Preznojen. Sve je, na sreću, bio samo san.

Da, zvao me advokat. Zbog predstojećeg suđenja za privredni kriminal. Saopštio mi dobru vest. Da je policija  izgubila dokaze protiv mene. Za proneveru tričavih desetak miliona evra. Pa je tužilaštvo odustalo od gonjenja.

Večeras ću proslaviti oslobađanje od tužbe. Sa advokatom, gradonačelnikom, šefom policije, tužiocem, istražnim sudijom,  predsednikom sudskog veća i predsednikom suda.

Mića M. Tumarić