ATTIC FESTIVAL – PREDSTAVLJAMO BEND TI – KREACIJA U RUKAMA

Filed under: afirmator,broj 15 - jun 2013,muzika |

 

1015247_483861908349697_404059944_o

U okviru predstavljanja bendova na ATTIC  festivalu razgovaramo s ilijom iz benda TI.

U vašoj muzici se oseća, naročito što se tiče vokala, sličnost s Vlatkom Stefanovskim. Da li je on jedan od vaših uzora ili je to slučajnost?
Ja sam fan Vlatka Stefanovskog, i to više kao pevača nego kao gitariste, ali mislim da ne postoji direktni uticaj na vokalne deonice koje pevam, ili toga nisam svestan. Možda nam je boja glas slična? Svakako ima pevača koji su više uticali na mene, ali kako kažu — gde ima dima ima i vatre; čim si postavio ovo pitanje znači da te moj glas ili stil pevanja asociraju na Vlatka, što meni može samo da prija. Inače, kada smo kod Vlatka, zanimljivo je da je prvi koncert na kojem sam bio — koncert grupe Leb i Sol, ali to je puka slučajnost, mada ima onih koji tvrde da ništa nije slučajno.
Vi ste multiinstrumentalisti. Koliko je to zahtevno, tj. zamorno, a koliko užitak, svirati sve te instrumente na sceni?
Što više sviram sve mi je lakše, pa je samim tim i stepen zadovoljstva veći. Inače, ja u isto vreme sviram gitaru, bas-sintisajzer (pomoću nožnih pedala) i pevam, tako da su to dva instrumenta i glas, što uz malo vežbe može da se savlada, ali mi i dalje predstavlja veliki izazov. Tehnologija mi pomaže da na koncertima dodam još jedan melodijski nivo, a to su deonice na klavijaturama, što postižem na sledeći način — snimim ritam-gitaru u loop-u, a ruke su mi slobodne za sviranje klavijature.
Brojni bendovi, White Stripes, Kills, Black Keys su, u stvari, sastavljeni od dva člana. Da li vam je najbolje da, kao sto je i najpraktičnije, radite zajedno ili ćete pozvati još nekog da svira s vama?
Razmišljali smo o još jednom članu, ali smo shvatili da mogu da sviram i bas deonice, te nam treći član nije neophodan, bar zasad. Takođe, ispostavilo se da Trajče odlično peva, pored toga što svira bubanj, što je bio dodatni motiv da se oprobamo kao duo. Ključni razlog zašto nas je dvojica — leži u činjenici da nismo uspeli da pronađemo osobu koja bi pristala da ima probe skoro svakog dana, a to je bio osnovni uslov za ulazak u bend. U međuvremenu smo počeli da osećamo prednosti dvočlanog sastava — brzo se dogovaramo oko svega i lako donosimo odluke u vezi sa svim. Ali ništa od toga ne bi imalo toliki značaj da nismo našli muzičku formu koja nas čini srećnim; nismo hteli da budemo duo po svaku cenu. To se desilo spontano, a iza cele akcije stoji mukotrpan rad.
 Kad spominjete psihodeličan zvuk i minimalističke tekstove na koji bend mislite kao svog glavnog uzora — grupu Can, možda?
Sintagma minimalistički tekstovi potiču od muzičkih kritičara, još dok sam bio član Petrola, pa je to nastavilo da me prati i u grupi Ti. Ne kažem da to ne odgovara istini, ali ja svoje tekstove nikad nisam smatrao minimalističkim; čini mi se da su dugački taman koliko treba. Slično je i kad nam prilepe etiketu psihodelični zvuk; to je pokušaj kritičara da rečima opišu muziku, što nije uvek lako. Opus grupe Can poznajem solidno, ali nikada nisam bio veliki fan; ako bih navodio direktne uticaje to bi bili: prvi album Pink Floyd-a, iz faze kada je sa njima svirao Syd Barret, zatim sve što je Jonh Lennon ikada uradio, prva dva albuma Velvet Underground, dok je još John Cale bio u bendu, kao i ceo opus američkog violončeliste i kompozitora Arthur-a Russell-a. To su uticaji sa Zapada, ali na mene je mnogo veći uticaj izvršila YU-rock i narodna muzika.
Na bandcampu sam našao samo dve vaše pesme. Planirate li uskoro da objavite album ili barem EP?
Danas smo postovali video za pesme Ja tebe nemam i Vidimo se, koje smo snimili uživo za Attic Sessions ( http://www.youtube.com/watch?v=Ln2cYBrZ8GA ). U prethodna dva meseca odsvirali smo 12 koncerata širom bivše Jugoslavije; trenutno imamo pauzu koju koristimo za pravljenje novih pesama. Imali smo intenzivan koncertni tempo, pa je ostajalo malo vremena za nove pesme, mada su nam puno značile reakcije koje smo dobijali od publike tokom turneja; to nam je pokazalo kojim putem treba da se ide. Još uvek razmišljamo gde ćemo snimati nove pesme; moguće da će se to desiti u kućnom studiju, u kojem inače vežbamo i koji najbolje poznajemo. Tu smo najopušteniji, ceo kreativan proces je u našim rukama, a snimci koje tu napravimo imaju najbolju atmosferu. Planiramo da objavljujemo pesme kako budu nastajale i kako ih budemo snimali, i to kroz bandcamp i socijalne mreže, a kada ih bude dovoljno možda objavimo i fizičko izdanje; sigurno nećemo čekati na album da bi se pesme pojavile.

Linkovi:

https://www.facebook.com/grupa.ti
http://grupati.bandcamp.com

Razgovor vodio:

Aleksandar Novaković