Atlas likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – 21. vek

Filed under: 2014,afirmator,broj-30-septembar-2014,info |

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hirovita i prozračna

Reka sna – glasnik

Sa zvezda

Gordana Petković Bakova

 

Slobodan Maldini i Sofia Lancoš Maldini izdali su „Atlas likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – 21. vek“. Knjiga pruža detaljne i bogato ilustrovane informacije o danas aktivnim najznačajnijim srpskim umetnicima primenjenih umetnosti. Svi umetnici, među kojima je zastupljena i Gordana Petković Bakova, predstavljeni su iscrpnim biografijama i kvalitetnim fotografijama u boji koje prikazuju autorski opus umetnika.

 

U umetničkim radovima Gordana Petković Bakova bavi se temom sadašnjeg trenutka. Prihvatanje besmrtnosti kao prirodno ishodište čovekovog razvoja cilj je savremene nauke i umetnosti. U svetu beskonačnih brzina – gde se vrši trenutni prenos – Vreme kao kategorija postaje večita sadašnjost. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zbog ovakvog stava Gordana Petković Bakova – posmatrajući bezvrednost nagomilavanja materijalnih dobara, zagađenja svih elemenata prirode na planeti – zalaže se za jasan protest kroz savremen haiku i video radove i fotografiju.

 

Na 800 strana, sa više od 2150 ilustracija u boji, knjiga sadrži biografije i radove 410 srpskih umetnika primenjenih umetnosti iz oblasti arhitekture, dizajna, slikarstva, vajarstva, keramike, tekstila i savremenog odevanja, scenografije i kostimografije, fotografije, multimedijalne umetnosti, istorije umetnosti. Knjiga je predstavljena široj publici 25. septembra 2014. u Mikser Hausu, u Karađorđevoj 46, uz odličnu muziku i veliki broj gostiju.