ALEKSANDAR ZOGRAF, ŽIVOT U STRIPU

Filed under: 2014,afirmator,broj-23-februar-2014,info |

IZLOŽBA

ALEKSANDAR ZOGRAF, ŽIVOT U STRIPU

Otvaranje: sreda 12. februar – 19 h

Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd

Izložba traje do 29. marta 2014.

Od 2007. godine, Francuski institut predstavio je brojne srpske strip autore čija dela objavljuju francuske izdavačke kuće. Strip izložbe u Francuskom institutu postale su prava beogradska marka. Stripove Aleksandra Zografa od 1999. godine u Francuskoj objavljuje izdavačka kuća L’Association (koja izdaje autore kao što su Sfar, Trondhajm, Berberian, Satrapi…), specijalizovana za nezavisni strip. Zograf stvara veoma lično delo u vidu dnevnika u kojem predstavlja svoja iskustva, snove, ubeđenja. Izložba se sastoji od tabli objavljenih u Francuskoj u dve zbirke: Vestiges du monde / Polovni svet (2008) iBons baisers de Serbie / Pozdravi iz Srbije (2000), kao i od dela objavljenih u kolektivnim albumima iz serijala Lapin. U okviru izložbe će, pored navedenog, ekskluzivno biti objavljene i table drugog albuma estiges du monde koji tokom 2014. godine izlazi u Francuskoj. Radi kompletnijeg uvida u Zografov opus, Francuski institut će predstaviti i nekoliko i ilustracija i tabli objavljenih za italijanske izdavačke kuće.

U toku izložbe, biće priređen i susret sa Zografom, kada će autor takođe potpisivati svoje albume. Datum susreta biće naknadno objavljen.

CV ALEKSANDAR ZOGRAF

Saša Rakezić, poznat po pseudonimu Aleksandar Zograf, rođen je 1963. godine u Pančevu. U jugoslovenskoj periodici objavljuje stripove počev od 1986. godine. Od početka devedesetih aktivnije je prisutan u inostranstvu, najpre u Americi, gde je njegove radove objavljivao jedan od najpoznatijih izdavača alternativnog stripa u svetu,Fantagraphics Books iz Sijetla, a od 1999. godine u Francuskoj. Danas knjige stripova ovog autora objavljuju L’Association u Francuskoj, Fandango u Italiji,MMMNNNRRRG! u Portugaliji, Centrala u Poljskoj, Nyitott Könyvműhely u Madjarskoj i Kapsimi u Grčkoj, dok je američka izdavačka kuća Top Shelf 2007. godine objavila obimnu antologiju njegovih stripova i tekstova pod nazivom Regards From Serbia. Zografovi radovi se takođe pojavljuju u časopisima širom sveta, među kojima najduže sarađuje sa italijanskim nedeljnikom Internazionale.

Aleksandar Zograf je učestvovao na brojnim internacionalnim strip festivalima i izložbama. Pored samostalnih izložbi koje je imao od San Franciska do Londona i Rima, njegova značajnija predstavljanja bila su u Un Regard Moderne u Parizu (2000),Fanzinothèque u Poatjeu (2002), učešće na izložbama u Bordou Les Balkans en BD(2003), Toy Comix u Musée des arts décoratifs u Parizu (2007), Cent pour cent na festivalu stripa u Angulemu i u Bibliothèque Forney u Parizu (2010). Zograf je bio gost festivala stripa u Angulemu 2008, naredne 2009. je izveo seriju radionica u Lilu u okviru manifestacije Lille 3000, a 2011. je gostovao na Salon du livre des Balkans u Parizu.

Počev od 2003, nezavisni nedeljnik Vreme iz Beograda redovno objavljuje po dve strane stripa Aleksandra Zografa – nakon izdanja zagrebačkog VBZ-a, izdavačka kuća Službeni glasnik je objavila kolekciju ovih storija pod nazivom “Polovni svet”, SKC Novi Sad koji je objavio „Osvetu crvene veštice“, a Gradska biblioteka Žarko Zrenjanin iz Zrenjanina „Dvaput naopačke“, kao deo nagrade Todor Manojlović. Saša Rakezić-Zograf se takođe bavi i novinarstvom (počev od 1981. godine, objavljivao je u Džuboksu, NON-u, Ritmu, Dnevniku, Pančevcu, Politikinom Zabavniku i dr.), kao i organizovanjem brojnih kulturnih dešavanja u svom rodnom gradu, gde već punih deset godina, zajedno sa Kulturnim centrom Pančeva, uređuje najpre internacionalni festival autorskog stripa GRRR!, a zatim i seriju dešavanja pod nazivom GRRR!Program, na kojoj predstavlja strip autore, izdavače i teoretičare iz zemlje i sveta.

Izbor nagrada: “ MAKS “- Strip autor godine, Zaječar (1997)., “Lucca Comics”, Specijalna nagrada, Luka, Italija (1998), “Scomesse sul futuro”, Napulj, Italija (1999), “Hector Oesterheld Award – XXIII International Exhibition of Comics”, Rim, Italija (1999), Oktobarska nagrada grada Pančeva (2000), Specijalna nagrada za doprinos srpskom stripu, Međunarodni salon stripa, Beograd (2004)…

Izvor: Mreža kreativnih ljudi