Akcija čišćenja resničkog jezera Pariguz

Filed under: 2017,afirmator,arhiva,broj 61 - april 2017,info |
Foto TL

Foto TL

PLANINARSKO-SKIJAŠKO DRUŠTVO “KOPAONIK” BEOGRAD
Zmaja od Noćaja 9/ IV, 11000 Beograd

www. psk-kopaonik.org.rs

 

 

AKCIJA ČIŠĆENJA RESNIČKOG JEZERA PARIGUZ

 

 

„Čisto i Bistro“ ispred PSK „Kopaonik“ poziva planinare i građane na akciju čišćenja resničkog jezera Pariguz, u subotu 20.5.2017. u 8h. Svi zainteresovani mogu doći na okretnicu  autobusa 47, iznad Slavije, u 8h, odakle ćemo otići u Resnik i, u saradnji sa Opštinom Rakovica, sa kojom već nekoliko godina vrlo uspešno sarađujemo, i uz podršku mesne zajednice Resnik i ribara koji su najpredaniji uživaoci jezera, očistiti obale ovog veštačkog jezera.

Pariguz se nalazi u podnožju planine Avala u naselju Resnik. Dužina jezera iznosi 700m, širina 120m, a dubina oko 12,5 m. Napajanje vodom dolazi sa tri izvora. Nastalo je izgrađivanjem brane zbog poplava koje je izazvala voda sa ova tri izvora. Danas je jezero bogato ribom, a na njegovim obalama žive divlje patke i mnoge druge ptice. Pariguz je omiljeno mesto mnogih izletnika i ribolovaca. Pored jezera se nalazi omanja listopadna šuma.

Na Pariguzu postoji veliki problem sa otpadom, zato što tamo još uvek nisu postavljene kantice i gradska čistoća odatle ne odnosi otpatke. Stoga nam je u planu, da u saradnji sa Opštinom Rakovica, očistimo jezero i njegovu obalu, postavio drvene kante za otpad i omogućimo redovno odnošenje smeća.

Dođite! Pridružite nam se u akciji čišćenja!

PO ZAVRŠETKU AKCIJE U PLANU JE PEŠAČKA TURA DO AVALE!

 

Čisto i Bistro

 

 

Prijave i informacije na telefon:

 

Dragan Pavlović 064/167-44-34

Tamara Lujak 064/177-18-99