13. Međunarodni festival Aktuelne muzike INTERZONE 1–3. novembar, Galerija Matice srpske (Trg galerija 1), Novi Sad

Filed under: afirmator,broj 07 - oktobar 2012,muzika |

           Produkcija: Ogledalo – Centar za inicijative u kulturi

                               www.interzone.in.rs  www.ogledalo.org

www.facebook.com/interzonefestival.aktuelnemuzike

www.twitter.com/Interzone_NS

      interzone.workshop@gmail.com

 

Ovogodišnji 13. Međunarodni festival Aktuelne muzike INTERZONE, u produkciji Ogledala – Centra za inicijative u kulturi, biće održan od 1. do 3. novembra 2012. godine u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) u Novom Sadu gde će svakog dana od 20h biti izveden muzički program, dok će od 11:30h do 13h u Art klinici (Grčkoškolska 5) biti upriličeni susreti sa umetnicima i umetnicama otvoreni za novinare i publiku.

INTERZONE od 1997. godine, kada je prvi put održan, predstavlja muzičke podvrste koje se na slojevitoj svetskoj muzičkoj sceni pojavljuju ili traju već godinama, a koje nisu adekvatno ispraćene ili nedostaju našoj muzičkoj sceni. Publika ovogodišnjeg INTERZONE-a imaće retku priliku da u okviru prvog i trećeg dana festivala čuje i vidi koncerte bendova i umetnika i umetnica koji dolaze iz Italije, Austrije, Španije, Slovenije i Srbije i novu muziku izvode širom sveta: Rdeča Raketa, Japanese Gum, Svetlana Maraš, Skinshout, Musical Films with Shakey & Friends, Institute i drugih. Svojim artističkim, konceptualnim, muzičkim rečnikom, izvođači i izvođačice INTERZONE festivala prelaze granice standardizovanih muzičkih žanrova i najčešće predstavljaju izdanke novog, neposrednog, izvornog, a opet prepoznatljivog zvuka koji ne trpi standardizaciju i klasičnu ambalažu žanra.

Specifičnost ovogodišnjeg INTERZONE-a jeste drugi dan festivala (2. novembar) nazvan O’ZONE, koji je drugačiji od ostalih i koncipiran je kao  otvorena zona (opened zone). Tog dana biće održan otvoreni, interaktivni, višesatni maraton prezentacija učesnika i učesnica koji su svoje učešće prijavili u okviru INTERZONE-ovog konkursa, uz prisustvo publike, muzičara, novinara, teoretičara i istoričara umetnosti. Drugi festivalski dan obuhvata promociju specijalnog izdanja beogradskog magazina Etnoumlje „World Music u Srbiji – prvih trideset godina – 1982–2012”, izdavačke kuće „Leo Records“ iz Londona, kao i osam zanimljivih i inovativnih muzičkih projekata iz zemlje, koji će publici i stručnoj javnosti biti predstavljeni u formi mini koncerta ili interaktivnog izlaganja. Takođe, već drugog dana biće postavljena i interaktivna zvučna instalacija „Word of mouth“ Svetlane Maraš, koncipirana kao zvučni čet – konverzacija sa zvucima.

Istovremeno, O’ZONE je konceptualna odrednica čitavog INTERZONE festivala. Iako je OZON često olako definisan kao čuveno prezime (François Ozon), geografski pojam (kanton u Francuskoj), miris na grčkom (οζω, ozein) ili troatomski molekul (s tri atoma kiseonika) koji skoro sve metale oksiduje do najvišeg oksidacionog stanja – prostim dodavanjem apostrofa postaje naš, interzonski O’ZON: ovogodišnje prezime INTERZONE-a, koncept festivala, prostorno i vremenski definisan mirisom povratka zapada na istok, severa na jug i severoistoka na jugozapad, ali pre svega materijal od kojeg je sačinjen naš o’zonski omotača koji će ogrnuti sve goste i gošće i koji nije nikakav odbrambeni mehanizam protiv štetnog dejstva ultraljubičaste svetlosti već – vraća pozajmljeno, predstavlja zaobiđeno, definiše nevidljivo i sluša muziku!

PROGRAM:

Razgovori sa umetnicima i umetnicama, Art klinika (Grčkoškolska 5), svakog dana od 11:30 do 13:00

01.11.2012. Razgovor sa: Majom Osojnik i Matijom Šelanderom (Rdeča Raketa)

02.11.2012. Razgovor sa: Albertom Miorinom, Hozeom Antonio Perez Garsijom, Markom Čurčićem i Lavom Kovačem (Musical Films with Shakey & Friends)

03.11.2012. Razgovor sa: Frančeskom Kuzom i Gajom Matiuci (Skinshout) i Svetlanom Maraš

 

Instalacija „Word of mouth“ Svetlane Maraš (SRB), Galerija Matice srpske (Trg galerija 1), 02.11.2012. u 19:30

 

Koncerti, Galerija Matice srpske (Trg galerija 1)

01.11.2012.

20:00 Berendika/Stanković/Džukljev Trio (SRB)

20:30 Rdeča Raketa (A)

21:30 Japanese Gum (I)

02.11.2012.

  • od 20:00

Cloe&Vuk (Francuska/Sremska Mitrovica)

Etnoumlje – časopis (Beograd)

Barna István & Juhász András (Mužlja)

Geneza Kineza (Zrenjanin)

Crni Dijamantni Voz (Užice)

Poslednji (Beograd)

Lenhart Tapes (Novi Sad)

Leo Records – izdavačka kuća (London)

Secret Man …and the Missing Birds (Subotica)

Magma Trakt (Beograd)

03.11.2012.

20:00 Svetlana Maraš (SRB)

20:40 Musical Films with Shakey & Friends (I/SRB/E)

21:30 Skinshout (I)

22:30 Institute (SRB)

Ulaznice po ceni od 350 dinara po danu i 900 dinara za sve tri festivalske večeri biće u prodaji od 25. oktobra, svakog radnog dana u kafeu Višnja (Laze Telečkog 7) od 10h do 15h i u toku festivalskih dana u Galeriji Matice srpske od 17h.

Generalni pokrovitelj festivala: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje
Festival pomogli: Austrijski kulturni forum, Art klinika, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Radio 021

Producent festivala je Ogledalo – Centar za inicijative u kulturi, jedno od najstarijih registrovanih pozorišta  nekonvencionalnog izraza u Novom Sadu koje od svog osnivanja 1989. godine deluje u oblasti savremenih izvođačkih umetnosti. Ogledalo je neprofitabilna organizacija usmerena ka razvijanju kreativnih potencijala kod mladih i osnaživanju umetnica.